Tipsade polisen -
han åkte själv dit

Publicerad

Henrik Ismarker var trött på alla fortkörare - och twittrade till polisen med en uppmaning att genomföra en hastighetskontroll.

Söderortspolisen i Stockholm tog honom på orden och skickade dit en patrull redan morgonen därpå.

Resultatet blev en bötfälld fortkörare: Henrik Ismaker själv.

- Jag kan säga så här: kör försiktigt, säger han.

Henrik Ismarker var irriterade över att många, enligt honom, kör för fort i närheten av hans bostadsområde i Mälarhöjden i södra Stockholm. Eftersom han noterat att polisen är aktiv på Twitter skickade han på tisdagen ett meddelande till Söderortspolisen med en uppmaning att genomföra en hastighetskontroll på den aktuella gatan.

Åkte dit

Peter Nylind, ordningschef vid Söderortspolisen, tog Henrik på orden och skickade vidare förfrågan till trafikgruppen, som på onsdagsmorgonen åkte ut och ställde sig på platsen.

- I bland har vi utrymme att göra åtgärder och ibland dröjer det ett tag. Och i morse, ganska snabbt inpå, fanns det utrymmet och vi kunde göra en kontroll, säger Peter Nylind.

Henrik satte sig i bilen på onsdagsmorgonen och någonstans i bakhuvudet hade han gårdagens twitterkonversation med polisen.

"Med all rätt"

"Jag kör i sakta mak uppför Mälarhöjdsvägen men gasar på lite upp över krönet. Det var dumt, för på andra sidan stod polisen och mätte hastigheten. Jag åkte dit, med all rätt", skriver Henrik på sin blogg.

Henrik hade kört i 42 km i timmen på en 30-sträcka och fick en bot på 2 400 kronor.

- Det är ett allvarligt ämne, man ska inte köra för fort. Det var dumt, väldigt dumt. Det var dyrt också, säger han.

Inte nog med att twitterinlägget kostande Henrik 2 400 kronor, det visade sig också att han var den enda som fastnade i polisens hastighetskontroll.

- Det är lite tragikomiskt, konstaterar Peter Nylind.

Henrik Ismarker tar det hela med ro.

"Många garvar så de håller på att dö åt min dumhet, det bjuder jag på. Vill bara skicka med en enda grej till alla som läser detta: kör försiktigt!", skriver han på bloggen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag