Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tipsade om toppgeneralen – nu har han avrättas av Iran

En av USA:s främsta fiender.
Mahmoud Mousavi Majd avrättades i Iran i morse.
Foto: Tasnim/Iranian gov.
Toppgeneralen Qassem Soleimani dödades tidigare i år.
Foto: ENEI.IR / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från attacken.
Foto: HO / AP TT NYHETSBYRÅN

Iran har avrättat en dömd ”spion”, anklagad för att ha hjälpt Israel och USA att döda toppgeneralen Qassem Soleimani. 

Mahmoud Mousavi Majd ska ha berättat för amerikanska och israeliska underrättelsetjänster var och när Soleimani skulle befinna sig i Irak.

Tidigt på måndag morgon avrättades Majd i Iran. 

Iran uppger i dag att man verkställt dödsdomen mot iranske medborgaren Mahmoud Mousavi Majd.

Majd anklagades för att ha hjälpt ”CIA” och israeliska underrättelsetjänsten ”Mossad” i jakten på toppgeneralen Qassem Soleimani. 

Soleimani, som var en av Irans mest inflytelserika generaler, dödades strax efter midnatt till den 3 januari, utanför Bagdads internationella flygplats. USA tog på sig ansvaret för attacken och Iran hotade med hämndaktioner mot USA:s intressen i regionen. 

Soleimani var utsänd på ett fredsförmedlingsuppdrag när han dödades, sa Abbas al-Mosawi, talesperson för iranska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån Irna.

Soleimani inbjuden av Irak

Expressens team var på plats i Iran när Soleimani dödades. Flera källor sa då att Soleimani åkte till Irak på en officiell inbjudan från Bagdad. 

Han skulle förmedla med de demonstranter som omringade den amerikanska ambassaden i Bagdad och förmå dem att avsluta sina protester, sa källor i Teheran. 

Men, strax efter att Soleimani tillsammans med toppgeneraler från den irakiska paramilitära gruppen al-Hashd al-Shaabi lämnade flygplatsen besköts konvojen med missiler från amerikanska drönare och han dödades.

Dömd för spioneri för USA och Israel

Imorse bekräftade Justitiedepartementet i Teheran att man verkställde dödsdomen mot iranske medborgaren Mahmoud Mousavi Majd. 

Han anklagades och dömdes för spioneri för USA:s och Israels räkning. 

Enligt ett tidigare uttalande från Ghoulam Houssein Ismaili, talesperson för domstolarna i Iran sålde Majd information till CIA och Mossad om hur general Soleimani förflyttade sig. 

Soleimani – överbefälhavaren

General Qassem Soleimani var överbefälhavare för iranska revolutionsgardets elitstyrka al-Quds som är verksam både i Iran men även utomlands och framförallt i Syrien, Libanon och Irak. 

Soleimani hade en viktig roll i kampen mot terrorgruppen IS både i Syrien och i Irak.

Hans död splittrade iranierna mellan de som hyllade honom som ”martyr” för att han bekämpade IS, och de som ansåg att han spelade ett smutsigt spel för att krossa protesterna i Iran och även för sin roll i kriget på regimens sida i Syrien. 

Oklart när Majd greps

Det är oklart när den avrättade ”spionen” Majd greps. Det har kommit motstridiga uppgifter om hans roll i dödandet av general Soleimani. 

Efter att en talesperson för domstolarna i Iran uppgav att Majd hjälpte USA och Israel för att komma åt Soleimani publicerade nyhetsbyrån Tasnim som står iranska revolutionsgardet nära, uppgifter om att Majd greps under 2018 - långt innan Soleimani dödades. 

Enligt Tasnim greps han av libanesiska Hizbollah i Syrien och överlämnades till Iran. Han ska ha försett USA med information om iranska trupper och iransk närvaro inne i Syrien. 

Erkände i förhör

Igår kväll publicerade den statliga televisionen i Iran ett tv-bandat förhör med Majd där han ”erkänner” sin skuld om spionage. 

Han säger att amerikanerna betalade honom 3 000 dollar i lön och att han krävde högre ersättning för att uppdragen var ”farliga”. 

Han sa också att amerikansk underrättelsetjänst använde kommunikationskod ”fotbollsmatch” när de tog kontakt med honom. 

Enligt Iran avrättades Majd tidigt på måndagsmorgonen. 

Se Trump kommentera beslutet att döda Soleimani:

USA:s president om beslutet att döda toppgeneralen Qassem Soleimani

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.