Tiotusentals väntas gå under jorden efter avslag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kommande år väntas antalet asylsökande som avviker sedan de fått avslag öka med flera tusen, enligt Migrationsverkets prognos.
Foto: Fredrik Samuelson
Kommande år väntas antalet asylsökande som avviker sedan de fått avslag öka med flera tusen, enligt Migrationsverkets prognos.
Foto: Linda Bergh / LINDA BERGH

Uppemot 49 000 asylsökande kan komma att gå under jord när de får avslag på sina asylansökningar de kommande åren.

Gränspolisen varnar nu för att en stor del av dem som gömmer sig aldrig kommer att hittas.

Många av dem som kom till Sverige i flyktingströmmen 2015 anses inte ha rätt att stanna. Men långtifrån alla återvänder frivilligt. Kommande år väntas antalet asylsökande som avviker sedan de fått avslag öka med flera tusen, enligt Migrationsverkets prognos. I fjol avvek nästan 6 000 personer, i år väntas ytterligare 8 300 avvika och året därpå 12 400 till.

Totalt väntas nästan 49 000 personer avvika efter avslagsbeslut fram till år 2021.

Samlas på hög

De flesta utvisningsärendena rör personer som ska utvisas till Afghanistan, Irak och Somalia, och hos polisen samlas redan tusentals av de här fallen på hög. I december hade gränspolisen nästan 13 000 ärenden från Migrationsverket med personer som ska utvisas men som gått under jord och gömt sig.

Förklaringen är hög belastning och att resurserna inte räcker till, enligt Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen. Utvisningsärenden är både komplicerade och tidsödande.

– Att leta efter någon som är försvunnen – det kräver resurser. Lämnar Migrationsverket 8 000 ärenden till oss har vi ingen möjlighet att efterspana alla dessa människor aktivt. Vi måste prioritera de fall där det finns tips eller information, säger Patrik Engström.

När många lever gömda riskerar det att skapas ett skuggsamhälle, där människor utnyttjas och far illa.

– Det finns en överhängande risk att många av dem stannar kvar olovligen och det är ju jätteproblematiskt. De riskerar att bli utnyttjade som billig arbetskraft och de riskerar att utsättas för brott, men också att dras in i brottslighet. Det är en svårt osund utveckling när sådana samhällen växer fram, säger Patrik Engström.

Mer resurser

Regeringen vill skynda på utvisningar av asylsökande som fått avslag, men med en kraftigt ökad mängd ärenden blir det svårt att klara av, enligt Engström.

– Det är en jättestor utmaning. Under förutsättning att vi tillförs de resurser som krävs har vi naturligtvis möjlighet att hantera det här. Men som det ser ut just nu i gränspolisverksamheten är det väldigt svårt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.