Polishund i pension. Tioåriga polishunden Law går i pension, och polisens hyllning till hans insats får många och starka reaktioner. Foto: Polisen
Polishund i pension. Tioåriga polishunden Law går i pension, och polisens hyllning till hans insats får många och starka reaktioner. Foto: Polisen

Tiotusentals svenskar hyllar polishund som går i pension

Publicerad

 

“Nu sitter jag här och gråter”. “Fantastisk beskrivning”. “Jag får tårar i ögonen”.

Reaktionerna är många och starka när polishunden Law går i pension och hyllas av polisen på Facebook.

– Det är en kanonhund, unik på många sätt, säger polismannen Daniel som har arbetat med Law under fem år.

Law heter egentligen Jurassic Law och är en tioårig schäfer som arbetat vid hundenheten hos polisen i Stockholm under många år. När en undersökning vid statens lantbruksuniversitet nu visar att han inte längre är tjänsteduglig måste han pensioneras och får flytta till ett nytt hem.

“Jag kommer sannolikt aldrig möta din like igen” skriver Daniel i en känslosam hyllning på polisens Facebook. Tiotusentals reaktioner och tusentals kommentarer och delningar av inlägget visar att hans avskedshälsning till sin kollega har berört.

"Tårar i ögonen"

"Jag får tårar i ögonen när jag läser detta", skriver någon. "Jag blev så rörd över den fina beskrivningen av en hjältes livsinsats" menar en annan. "Nu sitter jag här och gråter" kommenterar någon

– Law har jobbat som polishund sedan han fyllde 18 månader och klarade lämplighetstestet. Det känns tragiskt att han slutar, men det är samtidigt positivt att han får en fin avslutning och kan gå i pension medan han fortfarande mår bra. Att han får tassa runt och bara vara hund, säger Daniel.

Daniel räknar också upp några av de insatser hunden har gjort genom åren: gripit inbrottstjuvar och mördare, våldtäktsmän och våldsverkare, mordbrännare och efterlysta, skadegörare och rattfulla, trafiksyndare och yrkeskriminella. 

"Han har hittat nödställda och bortsprungna, vilsna och dementa. Han har hittat vapen och narkotika, brottsverktyg och avgörande bevisning. Han har slagits och kämpat mot allsköns olika galningar, som många gånger försökt skada både honom och husse, och alltid vunnit", skriver Daniel.

Hamnar i nytt hem

– Jag ska hämta en ny valp på tisdag. Om jag kunde välja skulle det bli en hund med exakt samma egenskaper, med exakt samma personlighet, säger Daniel.

Law hamnar nu i ett nytt hem, hos en lämplig person som även tidigare har tagit över pensionerade polishundar. 

– Han kommer att få det jättebra där. Dessutom är det nära mig, så jag kan åka och hälsa på honom, säger Daniel.

På Facebook skriver han: "Tack för allt min vän. Tack för att du alltid sett till att jag kommit hem. Tack för allt du lärt mig. Jag kommer sannolikt aldrig möta din like igen."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag