Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiotusentals kvinnor i USA köper abortpiller

Abortdebatten har blossat upp i USA efter att delstaten Alabama röstade igenom ett förslag som närapå innebär ett totalförbud.
Foto: RONEN TIVONY/SOPA IMAGES/REX / RONEN TIVONY/SOPA IMAGES/REX REX

WASHINGTON DC. 21 000 amerikanska kvinnor har beställt abortpiller på nätet det senaste halvåret.

De flesta beställningar görs från delstater med restriktiva abortlagar, uppger The Guardian. 

Abortdebatten i USA har blossat upp ordentligt efter att flera delstater de senaste månaderna röstat igenom mer restriktiva abortlagar. Ett av de senaste besluten, i Alabama, innebär ett totalförbud mot abort om kvinnans liv inte är i fara. 

Samtidigt visar siffror som The Guardian tagit del av att många kvinnor ser abortpiller på nätet som ett alternativ till att besöka abortkliniker. 

Kvinnorna är desperata

Mellan oktober 2018 och mars i år gjordes 21 000 beställningar, enligt siffror från organisationen Aid Access. Majoriteten av kvinnorna som gjorde beställningarna bor i delstater med strikt abortlagstiftning. 

Organisationen uppger att kvinnorna ofta beskrev att de kände desperation över att inte enkelt ha tillgång till abort där de bor. 

– Verkligheten där ute är redan desperat. Om en kvinna inte kan få tillgång till en vanlig abort i USA kommer de att göra vad som helst för att avsluta sin graviditet, säger Aid Access grundare Rebecca Gomperts till The Guardian. 

Vill utmana lagen om fri abort

Det är dock inte bara strikta abortlagar som gör abort svårt att tillgå för många. Väntetider, stängda kliniker, kostnader och hårda krav kring abortvården har bidragit till att det inte är lika lätt att kunna utföra abort. 

– Vi talar om att Alabama kan stjälpa Roe v Wade. Men redan är det så många kvinnor som har rätt till abort som inte kan få det, säger Abigail Aiken, biträdande professor på University of Texas i Austin, som analyserat siffrorna från Aid Access. 

Roe v Wade är lagen om fri abort från 1973 som gör abort lagligt i samtliga 50 delstater. De strikta abortlagar som röstats igenom i olika delstater ses som ett sätt att försöka utmana lagen om fri abort om dessa prövas i USA:s högsta domstol, som sedan förra året har en konservativ majoritet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.