Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, drottning Silvia och prinsessan Madeleine vid den traditionsenliga vaktavlösningen på kungens 60-årsdagen. BILDSPECIAL: Så firades kungen på födelsedagen
Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, drottning Silvia och prinsessan Madeleine vid den traditionsenliga vaktavlösningen på kungens 60-årsdagen. BILDSPECIAL: Så firades kungen på födelsedagen

Tiotusentals hyllade kungen på födelsedagen

Publicerad
Uppdaterad
Efter att i två dagar tjuvstartat med presentöppnande och stor middag med släkt och vänner var det så dags.
Kung Carl XVI Gustaf inledde sin 60-årsdag på söndagen med gudstjänst, folkets hyllningar och lunchätande.
Tusen- och åter tusentals människor hade samlats i täta led längs kungafamiljens kortegeväg från Stockholms slott till Stadshuset. Vid Sergels torgs-rondellen satt Bozena Malmqvist på första parkett i sin trehjuliga motorcykel. - Det är en ren slump. Platsen spärrades av precis när jag kom fram, sade hon och log med hela ansiktet. När ekipagen - kungen och drottningen i en paradkalesch med sex hästar - hade passerat skingrades snabbt folkmassorna. I Stadshuset väntade lunch med riksdagen. Innan hade kungen tagit emot jublet vid Lejonbacken på Stockholms slott. Applådåskorna steg när födelsedagsbarnet och familjen kom ut. Drottningen var klädd i korallfärgad dräkt med bredbrättad hatt och orange sjal, kronprinsessan Victoria gick i champagnefärgat och prinsessan Madeleine i isblått.

"Underbart"

Under flaggorna på Norrbro och vid gamla riksdagshuset hade stora folkmassor samlats. De fick avnjuta sånghyllning från Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms musikgymnasium, med understöd av Arméns musikkår. Vädermässigt passande ljöd bland annat Vårvindar friska över de lite kurande massorna. - Det är underbart att stå här uppe. Jag önskar att ni alla kunde få stå här uppe hos mig, sade kungen. På förmiddagen hade många samlats på yttre borggården. Trumslag och hornstötar från Marinens musikkår dunkande tungt mellan stenväggarna. Efter en lång rad ceremonier släpptes barn fram och överlämnade blommor och gåvor till kungen.

Dubbla födelsedagsbarn

Där stod Birgitta Ohlsson, 67 år, från Södertälje. Hon tycker kungen är en bra sammanhållande länk för Sverige. - Det här är en stor dag både för kungafamiljen och för oss, sade Ohlsson. Polisen uppskattar att totalt cirka 25 000 människor fanns vid slottet. I Kungsträdgården delade Republikanska föreningen ut tårta och utträdesbrev där innehavaren kan uttrycka önskan att lämna monarkin. Hillevi Larsson, socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande i föreningen, sade att hela svenska folket - inklusive kungafamiljen - "behöver befrias från den här gamla odemokratiska traditionen". Under tiden steg jublet från kortegevägen när kungafamiljen närmade sig. Känns det inte lite motigt en sådan här dag? - Jo, lite motigt känns det väl. Men man ska samtidigt komma ihåg att det är ett spektakel och ett jippo och en ledig dag.

Lamm i Vita havet

Kungafamiljen inledde dagen med att delta i en högtidsgudstjänst ledd av överhovpredikanten Henrik Svenungsson. Bland gästerna fanns förutom andra europeiska kungligheter bland andra också statsminister Göran Persson och riksdagens talman Björn von Sydow. Senare på kvällen tog festligheterna på slottet vid. Först en kunglig festkonsert i rikssalen med bland andra Anne Sofie von Otter, Lisa Nilsson, Gustaf Sjökvists Kammarkör och Kungliga Filharmonikerna. Därefter följde galamiddag hundratals gäster tog plats i Vita havet för att låta sig väl smaka av kocklandslagets röding och kalv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag