Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiotusentals försöker få tillbaka sina liv igen

Haiti har drabbats hårt av orkanen Matthew. Här väntar en kvinna och en liten flicka på behandling vid ett sjukhus i Jeremie. Foto: Unicef
En utmattad flicka lutar sig mot en träbänk i Jeremie, Haiti. Foto: Unicef
Stor förödelse efter orkanens framfart i Haiti. Foto: Unicef
Nu försöker folket i Haiti att bygga upp sina liv igen efter orkanen Matthew. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Många i landet tvingas gå dagar utan mat. Foto: Hector Retamal/AFP

Tiotusentals drabbade på Haiti börjar nu bygga upp sina krossade liv igen efter orkanen Matthew.

Mat, vatten och byggmaterial börjar nu nå avlägsna hörn av landet.

I området Les Cayes på den södra kusten kom en hjälpsändning från FN med lastbil med vatten - den första sändningen av livsmedel till området efter att Matthew slog till för mer än en vecka sedan.

Hjälporganisationen ActionAid larmar nu om att kvinnor våldtagits i skydd dit de sökt sig efter orkanen.

Bland de som stod längst fram då hjälpsändningen nådde Sous Roche i Les Cayes fanns den 49-årige fiskaren Justin Cambry.

– Livet är helt förstört här, Det kommer att ta 20 år att få allt tillbaka. säger han till nyhetsbyrån AP som besökt området.

De drabbade haitierna hjälpe åt för att försöka återfå en av det liv man levde innan orkanen.

Befolkningen i byn Les Anglais på den södra kusten rensar bort grenar och bråte från gatorna, de samlar trämaterial i högar som sedan kan användas för att börja bygga nya bostäder.

Provisoriskt skydd

Och i västra kuststaden Anse-d'Hainault samlas många människor i en lanthandel som får fungera som ett provisoriskt skydd. Butiken har en liten generator som ger lite ljus och elektricitet till batterierna i mobiltelefonerna.

– Vi hjälper varandra, säger Walna Gevere, som rest till sin hemstad från huvudstaden Port-au-Prince för att vara med sin familj.

Förödelsen är stor i landet. Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

De som överlevde stormen utsätts för stora och svåra utmaningar, många går dagar utan mat att äta. Priserna på buteljerat vatten och andra viktiga varor har gått up med minst 25 procent eftersom det är bristvaror.

 

LÄS ÄVEN: Hjälptransporter plundras i Haiti

 

Elancie Moise, agronom och chef för jordbruksmyndigheten i södra Haiti, säger till AP att mellan 80 och 100 procent av grödorna har gått förlorade på halvön i södra Haiti.

– Kris är inte rätta ordet för att beskriva det som sker. Det är mycket värre än så. Man behöver helt enkelt ett betydligt starkare ord. Det finns ingen mat för människor att äta, säger han.

Övergrepp mot kvinnor

Det har också förekommit rapporter om övergrepp mot kvinnor som samlats i de skydd som finns, säger Yolette Etienne, chef hjälporganisationen ActionAid i Haiti till AP.

Hon har rest till området Grand-Anse i sydvästra Haiti för undersöka skadorna efter Matthew och har då fått höra talas om övergreppen.

– Lyckligtvis har kvinnor organiserat sig för att gripa männen och underrätta polisen, säger Yolette Etienne

Hon berättar också införts olika förebyggande åtgärder vid skydden för att hundra övergrepp.

Enligt FN att det krävs mer 120 miljoner euro i bistånd - cirka 1,5 miljarder svenska kronor, för insatser och att det enbart i sydvästra Haiti finns 750 000 personer som behöver "livräddande hjälp och skydd" under de kommande tre månaderna.

Totalt behöver 1,4 miljoner människor hjälp för att klara sig.

Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

Oro för kolera

Oro växer också för en ökning av fall som insjuknar i kolera. Sjukdomen har härjat på ön tidigare och har krävt 10 000 dödsfall sedan 2010. under samma period har och 800 000 varit sjuka.

Världshälsoorganisationen WHO säger att man ska skicka en miljon doser koleravaccin till Haiti.

I städer som Anse-d'Hainault, ökar antalet kolerafall. AP träffar där två-åriga Dabens Desrosiers som får vätskeersättning intravenöst på sjukhuset.

– Pappa, jag vill hem, säger han flera gånger till sin pappa 31-årige Gerson Desrosiers.

Efter tre dagars behandling på sjukhuset ska tvååringen skivas ut Men familjen har inget hem att återvända till, deras träskjul slogs sönder av orkanen.