Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiotusentals evakueras efter skyfall i Australien

Rapport: Förändringarna sker snabbare än väntat
En polis bär ett barn till säkerhet vid en evakuering i staden Lismore.
Foto: Jason O'Brien / TT NYHETSBYRÅN
Flera städer i Queensland och norra New South Wales har blivit helt översvämmade och tiotusentals människor har behövt evakuera.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Invånare i Chinderah i norra New South Wales evakuerar staden efter översvämningarna.
Foto: JASON O¿BRIEN / AAP

Australien har återigen drabbats av förödande extremväder.

De senaste dagarna har de värsta skyfallen på flera årtionden orsakat en ”syndaflod” på landets östkust. 

Nu uppmanas tiotusentals australier evakuera från sina hem.

– Det värsta kan fortfarande vara framför oss, varnar New South Wales guvernör Dominic Perrottet.

Den senaste veckan har Australiens östkust drabbats av de värsta skyfallen i landet på flera årtionden. 

Regnovädret väntas pågå i flera dagar till och hittills har tio personer beträffats döda i översvämningarna. Ett stort antal människor rapporteras som saknade, enligt ABC News. 

Tiotusentals människor har redan evakuerats från sina hem och myndigheterna har uppmanat ytterligare 300 000 att förbereda sig på att fly, skriver TT

Kan leda till katastrof i Sydney

Skyfallen har främst drabbat delstaterna Queensland och New South Wales där flera städer har översvämmats helt och tusentals strandade människor har behövt räddning från australisk militär och räddningstjänst. 

Skyfallen förväntas slå hårt mot Sydney.
Foto: BIANCA DE MARCHI / AAP

Nu befaras det att skyfallen kommer slå till hårt mot mot Sydney, där upp till 200 millimeter regn förväntas ösa ner under en sextimmars period på tisdagseftermiddagen, enligt den australiska myndigheten för meteorologi. 

Efter myndigheternas varningar förbereder sig invånarna i staden för ett katastrofläge, skriver ABC News. 

– Det värsta kan fortfarande vara framför oss, varnade New South Wales guvernör Dominic Perrottet under tisdagen.

Hård drabbade av naturkatastrofer

Regnkaoset sker i samband med att klimatet på landets östkust för andra året i rad dominerats av det så kallade ”La Nina” fenomenet, vilket är känt för att skapa abnormalt mycket regn.

Översvämningarna i Australien är en av många naturkatastrofer som drabbat landat under de senaste åren. Under 2019 och 2020 var det i stället torka som drabbade landet vilket ställde till med de värsta skogsbränderna i Australiens historia då 34 människor omkom.

Huruvida just regnovädret går att kopplas till klimatförändringarna är forskarna dock inte helt säkra på. Men en sak som är säker är att kraftiga skyfall blivit allt vanligare i Australien under de senaste årtiondena. 

– De senaste decennierna har vi redan sett en ökning i frekvensen och intensiteten av extrema skyfall och vi förväntar oss att den här trenden kommer fortsätta i framtiden, säger Nina Ridder, klimatforskare vid the University of New South Wales till ABC News.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC behöver utsläppen av växthusgaser vara runt 45 procent lägre 2030 än 2010 för att kunna nå målet på 1,5 grader. Enligt rapporten väntas i stället utsläppen öka med 16 procent jämfört med 2010.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.