Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiotal poliser skadade vid nazistdemonstration

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hundra personer omhändertogs eller avlägsnades av polisen under lördagen och nio greps.
Foto: Sven Lindwall
Det blev flera gånger våldsamt under den nazistiska demonstrationen, både när motdemonstranter försökte angripa nazisterna och när nazisterna attackerade polisen.
Foto: Sven Lindwall

Ett tiotal poliser skadades vid lördagens våldsamma sammandrabbningar med nazister och motdemonstranter i Stockholm.

Alla de nio som greps har släppts men är fortsatt misstänkta för brott.

Ett stort antal våldsbrott begicks under dagen av okända gärningsmän.

Nu börjar polisens mödosamma arbete med att identifiera förövarna.

Omfattningen av våldet i samband med lördagens demonstrationer i Stockholms city var större än vad som hittills har framkommit. 

– Det är i vart fall ett tiotal poliser som har blivit skadade varav två har uppsökt sjukhus, säger Niklas Larsen, som är utredningsledare för de brott som begicks i samband med demonstrationerna.

Ett skäl till de många skadade är att polisen i stort sett lyckats med uppdraget att hindra konfrontationer mellan grupperingarna, menar Larsen.

– Det kan finnas ställen där vi har misslyckats, men det har ändå gått hyfsat bra, polistaktiskt, att hålla isär parterna. Det gör att vi får ta fler smällar. 

Det var Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som på lördagsförmiddagen samlades i Kungsträdgården och senare tågade till Mynttorget i Gamla stan, där flera av rörelsens företrädare höll tal.

Samtidigt anordnades antirasistiska motdemonstrationer i närheten.

Flera gånger blev det våldsamt när motdemonstranter försökte angripa nazisterna och när nazisterna attackerade polisen. 

"Ingripanden mot bägge sidor"

Hundra personer omhändertogs eller avlägsnades av polisen under dagen och nio greps. Bland dem fanns både nazister och motdemonstranter, säger Niklas Larsen. 

– Det har skett ingripanden mot bägge sidor, det kan jag säga.

Bland de hundra personer som omhändertogs eller avlägsnades av polisen finns både nazister och motdemonstranter.
Foto: Sven Lindwall

Han vill dock inte uppge hur många av de gripna som hör till respektive grupp.

– Det är inget som jag vill gå ut med just nu. Vi jobbar ju med utredning av brott. Vilken falang man tillhör tycker inte jag är så relevant.

Planerade knivattack mot motståndare

Både män och kvinnor finns bland de gripna. Alla är fortsatt misstänkta för brott. Åtta släpptes redan på lördagskvällen. Den nionde fick tillbringa natten i arresten och släpptes på söndagen. Han ska ha förberett en knivattack mot en meningsmotståndare och är misstänkt för förberedelse till grov misshandel och brott mot knivlagen. 

Av de övriga är fyra är misstänkta för våld mot tjänsteman, tre för våldsamt upplopp och en är misstänkt för främjande av flykt.

Utöver de nio som greps på lördagen finns i nuläget ingen som är misstänkt för brott. Men det begicks enligt Niklas Larsen mängder av våldsbrott av hittills okända gärningsmän.

– Vi har inte hunnit summera hur många. Det var väldigt rörigt på platsen, säger han.

Uppgiften: Identifiera de skyldiga

Nu börjar polisens mödosamma arbete med att identifiera förövarna, bland annat genom att gå igenom de filmer som spelats in av kamerorna på polisernas hjälmar. Många av de våldsamma demonstranterna var maskerade.

– Det underlättar ju inte utredningsarbetet, men vi har goda förhoppningar om att ändå komma vidare med en hel del lagföringar, säger Niklas Larsen.

Efter tidigare sammandrabbningar med maskerade demonstranter i Stockholm har polisen gått grundligt till väga. Bland annat har man jämfört skor och kläder som demonstranterna burit med skor som beslagtagits vid husrannsakningar.

Niklas Larsen har ingen uppfattning om skadade bland demonstranterna och känner inte till in några anmälningar från demonstranter som blivit utsatta för brott.

– Ibland trillar anmälningarna in någon dag efter.

Han har inte heller fått in några rapporter om övervåld från polisens sida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.