Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tionde dödsoffret i samband med gula västar-protester

Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mannen körde in i en stillastående lastbil vid påfarten till motorvägen.

Nu har han blivit det tionde dödsoffret i samband med gula västarnas demonstrationer i Frankrike.

– Lastbilschauffören stannade och inväntade polis, till skillnad från de människor som blockerade vägen, säger åklagare Jean-Jacques Fagni till Le Monde.

Den franska proteströrelsen gula västarna har samlat människor till demonstrationer och barrikader över hela landet för att visa politikerna sitt missnöje.

I fredags kväll barrikaderade ett antal personer i gula västar påfarten till motorvägen söder om Perpignan i södra Frankrike, vilket ledde till att en lastbil tvingades stanna mitt i vägen då körbanan var blockerad.

Flyende demonstranter efter olycka

När en personbil sedan kom körande hann den inte väja för den stillastående lastbilen utan kolliderade in i fordonet. Den manlige föraren fick så svåra skador att han senare avled – vilket gör honom till det tionde dödsoffret i samband med protesterna.

Åklagare Jean-Jacques Fagni är kritisk till demonstranternas agerande vid dödsolyckan.

– Chauffören i lastbilen stannade och inväntade polis, till skillnad från de människor som blockerade vägen. Förutom två eller tre kvinnor i gula västar som var för chockade flydde alla andra, säger han till Le Monde.

Bara dagen innan, i torsdags, dog en annan person som också blev påkörd i samband med gula västarnas demonstrationer.

Polisen: De tror att vägen tillhör dem

Av de totalt tio dödsfallen har nio av dem skett i samband med trafikolyckor.

– Det är väldigt svårt att vara överallt. Gångtrafikanter dyker upp där de inte förväntas, de tror att vägen tillhör dem och ser sig inte längre för, säger en talesperson för den franska polisen till Le Monde.

Gula västarna inledde sina protester under hösten på grund av president Emmanuel Macrons planer på att höja skatten på bensin och diesel. De planerna har skrotats efter de våldsamma protesterna, Macron har även beslutat att höja minimilönen men demonstrationerna har fortsatt trots det – om än i minskad skala.

Under lördagen demonstrerade omkring 2000 personer i gula västar utanför operahuset i Paris, att jämföra med omkring 4000 personer veckan innan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.