Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tioåringen vädjade till mördaren

Trond Berntsen sköts i massakern.

HOKKSUND. Det är två av de starkaste berättelserna i spåren av terrordåden i Norge. 

Tioåringen som överlevde tack vare att han vädjade Anders Behring Breivik om att sluta skjuta - och pappan som offrade sitt liv för sin son och de andra barnen på Utöya. 

Nu berättar norska medier att de båda livsödena drabbade samma familj: Kronprinsessan Mette-Marits styvbror Trond Berntsen och hans son. 

Det har gått tre dagar sedan tioåringen mötte Anders Behring Breiviks blick och vapen. I går slöt 2000 av invånarna i hans hemkommun upp runt familjen till en minnesstund i kyrkan.

 På plats fanns kronprinsessan Mette-Marit, styvsyster till Trond Berntsen - som sköts i massakern.

Kramades

 I blåvitrandig huvtröja stod tioåringen utanför kyrkan och han överöstes av kramar.

 Intill honom stod en mycket tagen Mette-Marit - styvsyster till hans döde far.  Inför ceremonin hade det inte funnits tid för dem två att umgås mer enskilt.

 - Det var det som föregick på den officiella minnesstunden, säger norska hovets informationschef Marianne Hagen om mötet mellan norska kronprinsessan och tioåringen.

 För arrangören Atli Gunnarsson, 21, berättade pojken om de mardrömslika timmarna när han förlorade sin pappa och själv var en hårsmån från döden.

 10-åringen och hans pappa Trond Berntsen var där på semester.

 I uppåt 20 år hade Trond åkt ut till ön Utöya och AUF:s ungdomsläger. Han arbetade som polis, men på ön var han där privat och hjälpte till som vakt.

 De senaste åren har han haft med sig sin nu 10-årige son.

 Några timmar före massakern pratade familjevännen Harald Olsen med pappan och sonen.

 - Jag pratade med Trond i fredags innan jag lämnade ön, och då sa vi att jag skulle ta med mig min son nästa år så skulle vi ha semester tillsammans där, säger han.

Spelade död

 Nu blir det inte så. Anders Behring Breivik kom till ön med döden. När han klev av vid båten var Trond Berntsen en av de första han mötte. Men då anade inte Trond vilken fara som lurade. Det var inte förrän Anders Behring Breivik började skjuta mot ungdomarna som han förstod - och ingrep. Men först tänkte han på sin tioårige son.

 Enligt uppgifter ska Trond ha knuffat undan sin son innan han själv sköts till döds. Och sonen kunde fly från platsen och mötte Adrian Pracon.

 - Pojken kom och berättade att hans pappa var död, berättar Adrian Pracon från sjuksängen för NRK.

 En stund senare möttes de igen. Då hade Anders Behring Breivik hittat dem och riktade sitt vapen mot pojken. På marken låg Adrian Pracon och spelade död.

"Du har dödat min pappa"

 Men 10-åringen mötte massmördarens blick och bad för sitt liv:

 - Skjut inte mig, nu har du skjutit tillräckligt. Du har dödat min pappa. Jag är för ung för att dö. Låt oss vara.

 Tioåringens vädjan fick Anders Behring Breivik att för en stund stanna upp och skona den lilla pojken. För Atli Gunnarsson, under gårdagens minnesstund, berättade också tioåringen:

 - Först sköt han min pappa. Sedan sköt han alla runt omkring mig.

 I går var pojken tillbaka hos sin familj i Hokksund.

"En modig liten kille"

 I ett vitt trähus intill vattnet samlades hans mamma, mormor och syster för att förstå det ofattbara.

 Men sorgen måste blandas med lättnaden över att 10-åringen mirakulöst skonades.

 - Han är en modig liten kille, säger hans mormor.

 Expressen träffade också pojkens mamma sent i går kväll. Hon förklarade att hon saknade kraften att berätta om det hemska som drabbat hennes familj.

 - Det här är bara så tragiskt. Jag orkar inte prata.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.