Lukas släpptes aldrig ut ens för att gå på toaletten under isoleringarna. "Jag fick kissa på golvet", säger han. Foto: EkotLukas släpptes aldrig ut ens för att gå på toaletten under isoleringarna. "Jag fick kissa på golvet", säger han. Foto: Ekot
Lukas släpptes aldrig ut ens för att gå på toaletten under isoleringarna. "Jag fick kissa på golvet", säger han. Foto: Ekot
Jan-Erik Josefsson, verksamhetsdirektör för SiS i södra Sverige. – Vi har inte någon större erfarenhet att jobba med så små barn, säger Jan-Erik Josefsson Foto: EkotJan-Erik Josefsson, verksamhetsdirektör för SiS i södra Sverige. – Vi har inte någon större erfarenhet att jobba med så små barn, säger Jan-Erik Josefsson Foto: Ekot
Jan-Erik Josefsson, verksamhetsdirektör för SiS i södra Sverige. – Vi har inte någon större erfarenhet att jobba med så små barn, säger Jan-Erik Josefsson Foto: Ekot
Flickan var inlåst på ett statligt ungdomshem som SiS driver. Foto: EkotFlickan var inlåst på ett statligt ungdomshem som SiS driver. Foto: Ekot
Flickan var inlåst på ett statligt ungdomshem som SiS driver. Foto: Ekot

Tioåring blev inlåst i en isoleringscell

Publicerad

Den tioåriga flickan låstes in i isoleringscell – på ett statligt ungdomshem.

Bakgrunden var att hon kastat saker och hällt schampo på golvet.

– Det är nytt i sig att de fängelseliknande ungdomshem som SiS driver tar emot så små barn som 9-10 år. Att de dessutom hamnar i isoleringscell har vad jag vet aldrig hänt förut, säger Daniel Velasco vid Sveriges Radio som granskat tvångsvården av unga.

Allt yngre barn tvångsvårdas på statliga ungdomshem. Nu avslöjar Ekots reporter Daniel Velasco att även de yngsta barnen blir inlåsta i isoleringscell. I rummen, som är små till ytan, finns inga möbler, bara en galonmadrass.

Lukas, ett av barnen som råkat ut för isolering, berättar i Ekots program att han inte ens blev utsläppt för att få gå på toaletten.

– Jag fick kissa på golvet, säger han.

"Det kokar i en"

Linnea, som själv blivit isolerad, är kritisk mot att ungdomshemmen använder isolering på så små barn.

– Det är ju helt vansinnigt alltså. Vad tror de att det kommer att göra med de här barnen? Det kommers att göra samma som för mig; att man slutar visa vad man egentligen känner och blir förvirrad i sitt beteende, säger hon till Sveriges Radio och fortsätter:

– Att vara på en här lilla ytan. Det kokar i en.

Enligt lagen ska isolering bara användas i extrema situationer – om någon är väldigt våldsam. Men förra året användes isoleringsrummet 787 gånger. Isoleringen kan vara upp till 24 timmar. Barnen blir ibland inlåsta i bara underkläderna.

Tioårig flicka isoleras – tre gånger

Även de allra yngsta isoleras, visar Ekots granskning. En nioårig pojke har blivit inlåst i isoleringsrummet och en tioårig flicka har isolerats tre gånger. Skälet till att flickan låstes in: Hon hade kastat saker och hällt ut schampo på golvet.

Det är SiS (Statens institutionsstyrelse) som bedriver tvångsvård av unga med allvarliga psykosociala problem. Det finns 24 ungdomshem runtom i landet med 700 platser. Tidigare hade SiS hand om personer mellan 12 och 21 år, men sedan 2015 har 16 barn som var yngre än tolv år skrivits in – de yngsta bara nio år gamla. Det beror på att allt fler kommuner inte ser någon annan lösning för barn med allvarliga problem.

– Det är en väldigt oroande utveckling. Det var inte så här det var tänkt, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

"Hoppas att de lyssnar"

Även SiS egen personal erkänner att det inte riktigt finns beredskap att vårda de yngsta barnen.

– Det är något som vi måste anpassa oss till. Vi har inte någon större erfarenhet att jobba med så små barn, säger Jan-Erik Josefsson, verksamhetsdirektör på SiS för södra Sverige.

Daniel Velasco som har gjort inslagen om barnen i isoleringscell är prisbelönt reporter på Ekot. Han säger att barnen och ungdomarna han intervjuat bär tydliga spår av behandlingen de utsatts för.

– Man märker att det har påverkat dem väldigt mycket att vara isolerad, även senare i livet. Den här maktlösheten. Det börjar med att de är chockade och slår händerna blodiga mot dörren – och slutar med att de är avtrubbade. De inser själva att det inte är normalt att tycka det är normalt att sitta i en isoleringscell, säger han.

Just nu utreder regeringen LVU, lagen om vård av unga, och Daniel Velasco vill ge beslutsfattarna ett underlag kring hur vårt system för att vårda unga fungerar i dag.

– Jag hoppas att de som bestämmer lyssnar, säger han.

Fotnot: "Nioåring inlåst i isoleringscell på statligt ungdomshem" sänds under måndagen i Ekot, P1 Morgon och Studio Ett i P1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag