Allt yngre barn tvångsvårdas på statliga ungdomshem. Nu avslöjar Ekots reporter Daniel Velasco att även de yngsta barnen blir inlåsta i isoleringscell. I rummen, som är små till ytan, finns inga möbler, bara en galonmadrass.
Lukas, ett av barnen som råkat ut för isolering, berättar i Ekots program att han inte ens blev utsläppt för att få gå på toaletten.
– Jag fick kissa på golvet, säger han.
"Det kokar i en"
Linnea, som själv blivit isolerad, är kritisk mot att ungdomshemmen använder isolering på så små barn.
– Det är ju helt vansinnigt alltså. Vad tror de att det kommer att göra med de här barnen? Det kommers att göra samma som för mig; att man slutar visa vad man egentligen känner och blir förvirrad i sitt beteende, säger hon till Sveriges Radio och fortsätter:
– Att vara på en här lilla ytan. Det kokar i en.
Enligt lagen ska isolering bara användas i extrema situationer – om någon är väldigt våldsam. Men förra året användes isoleringsrummet 787 gånger. Isoleringen kan vara upp till 24 timmar. Barnen blir ibland inlåsta i bara underkläderna.
Tioårig flicka isoleras – tre gånger
Även de allra yngsta isoleras, visar Ekots granskning. En nioårig pojke har blivit inlåst i isoleringsrummet och en tioårig flicka har isolerats tre gånger. Skälet till att flickan låstes in: Hon hade kastat saker och hällt ut schampo på golvet.
Det är SiS (Statens institutionsstyrelse) som bedriver tvångsvård av unga med allvarliga psykosociala problem. Det finns 24 ungdomshem runtom i landet med 700 platser. Tidigare hade SiS hand om personer mellan 12 och 21 år, men sedan 2015 har 16 barn som var yngre än tolv år skrivits in – de yngsta bara nio år gamla. Det beror på att allt fler kommuner inte ser någon annan lösning för barn med allvarliga problem.
– Det är en väldigt oroande utveckling. Det var inte så här det var tänkt, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
"Hoppas att de lyssnar"
Även SiS egen personal erkänner att det inte riktigt finns beredskap att vårda de yngsta barnen.
– Det är något som vi måste anpassa oss till. Vi har inte någon större erfarenhet att jobba med så små barn, säger Jan-Erik Josefsson, verksamhetsdirektör på SiS för södra Sverige.
Daniel Velasco som har gjort inslagen om barnen i isoleringscell är prisbelönt reporter på Ekot. Han säger att barnen och ungdomarna han intervjuat bär tydliga spår av behandlingen de utsatts för.
– Man märker att det har påverkat dem väldigt mycket att vara isolerad, även senare i livet. Den här maktlösheten. Det börjar med att de är chockade och slår händerna blodiga mot dörren – och slutar med att de är avtrubbade. De inser själva att det inte är normalt att tycka det är normalt att sitta i en isoleringscell, säger han.
Just nu utreder regeringen LVU, lagen om vård av unga, och Daniel Velasco vill ge beslutsfattarna ett underlag kring hur vårt system för att vårda unga fungerar i dag.
– Jag hoppas att de som bestämmer lyssnar, säger han.
Fotnot: "Nioåring inlåst i isoleringscell på statligt ungdomshem" sänds under måndagen i Ekot, P1 Morgon och Studio Ett i P1.