Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen överens med L och C: Grundskolan tioårig

Den svenska skolan då och nu.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
C-ledaren Annie Lööf. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
L-ledaren Nyamko Sabuni. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har tillsammans med Centern och Liberalerna kommit överens om att grundskolan ska bli tioårig. 

Tanken är att det ska ge eleverna bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen i läroplanen. 

– De behöver längre tid än i dag att utvecklas för att nå målen, säger Utbildningsminister Anna Ekström (S) till Dagens Nyheter. 

Nu har regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna kommit överens om att grundskolan ska bli tioårig. Det innebär att förskoleklassen omvandlas till årskurs ett i grundskolan, och på så sätt blir tioårig, skriver Dagens Nyheter.  

Utbildningsminister Anna Ekström (S) hoppas att reformen ska resultera i att elever får en bättre förutsättning att nå kunskapsmålen som finns i läroplanen. 

– Utifrån exempelvis resultaten i Pisaundersökningen är det tydligt att fler elever behöver längre tid än i dag att utvecklas för att nå målen i grundskolan, säger Anna Ekström till Dagens Nyheter. 

Ekström: ”Det är en omfattande förändring”

I budgeten för 2021 har regeringen avsatt 190 miljoner kronor för fortbildningsinsatser. Tanken är att pengarna ska användas till vidareutbildning av personal i förskolan, så att allt fler blir behöriga att undervisa enligt läro- och kursplanen för de lägre årskurserna i grundskolan.

Insatsen är en förberedelse inför det lagförslag om en tioårig grundskola. Nästa steg för regeringen och samarbetspartierna är att bereda och lämna lagförslaget till riksdagen under mandatperioden. 

Anna Ekström menar att handlar det om en stor förändring, som i sin tur kräver en ordentlig utredning. 

– Det är en omfattande förändring som kräver noggrann utredning, säger utbildningsminister Anna Ekström (S), till Dagens Nyheter.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är nöjd.
– Det är en fråga som Centerpartiet och Liberalerna fick in i Januariöverenskommelsen och som nu äntligen blir verklighet, säger hon.