Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio vanliga frågor och svar om coronavaccinet

Vilka biverkningar finns det? Två experter svarar på frågor om coronavaccin.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Väntan, väntan, väntan. På godkända vaccin, leverans och logistik.

Men om allt går som det ska kommer hundratusentals svenskar vaccineras mot covid-19 i början av nästa år.

Här är tio frågor och svar om vaccinet som kan bidra till att stoppa den dödliga pandemin.

Vem får vaccinera sig?

Precis som andra vaccin är det upp till var och en om man vill vaccinera sig mot covid-19 eller inte.

När ett godkänt vaccin finns kommer det att erbjudas dem som har störst behov av det. I den första vaccinomgången, i januari och februari, planeras följande grupper prioriteras i Sverige:

– Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre.

– Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan.

– Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

Totalt ingår omkring 600 000 personer i dessa prioriterade grupper.

”När tillgången till godkända vacciner successivt ökar, kommer rekommendationen att uppdateras och vidareutvecklas med rekommendationer för prioritering av övriga grupper i samhället”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Läkemedelsverket kommer i sin tur att uppge om det finns medicinska skäl att inte ge ett visst vaccin mot covid-19 till en viss grupp (exempelvis personer med svår allergi), baserat på vetenskapliga tester.

 Hur länge kommer vaccineringen pågå?

Det vet vi inte än.

Regeringen sade dock i början av december att alla vuxna över 18 år kommer att erbjudas vaccin mot covid-19 under det första halvåret 2021.

Det är regionerna som ansvarar för att genomföra vaccinationerna och planera för lokaler, logistik, bemanning, med mera.

Varför ska man vaccinera sig?

Det kan finnas flera motiv – som att att skydda sitt eget och andras liv, eller för att bidra till att minska smittspridningen i samhället.

Folkhälsomyndigheten har dock betonat att vaccinet inte är den enda lösningen för att stoppa pandemin. Det må inge hopp hos många, men det är viktigt att fortsätta följa de restriktioner som finns.

Är vaccinet säkert?

Just nu granskas fyra vaccinkandidater av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, och säkerhetsrutinerna för covid-19-vaccin är desamma som för vilket vaccin som helst i EU.

Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, sade på en presskonferens 10 december:

– Vi kommer vid ett eventuellt godkännande av covid-19-vaccinerna att ha en god uppfattning om hur effektivt de skyddar mot covid-19 hos vuxna och äldre, och vi kommer också att känna till vanliga och mindre vanliga biverkningar som inträffar relativt snabbt efter vaccination.

Vaccinen som kan bli aktuella i Sverige är från fyra olika företag: Moderna, Pfizer, Astra Zeneca och Janssen Pharmaceutica. I företagens egna kliniska studier rapporteras en majoritet av biverkningarna vara milda, såsom trötthet och huvudvärk.

Resultaten från studierna av Astra Zenecas vaccin har publicerats i tidskriften The Lancet. Forskare bedömer vaccinet som säkert, trots att tre allvarliga händelser inträffade bland de drygt 23 700 deltagarna.

En av händelserna inträffade exempelvis bland dem som fick placebo, en annan skedde bland dem som fick vaccin. Detta var ett fall av transversell myelit, en ovanlig inflammation i ryggmärgen, som forskarna tror kan ha med vaccinet att göra.

Samtliga personer har tillfrisknat, eller är på väg att göra det, enligt forskarna.

Det finns ju vaccin från flera olika tillverkare – kan man få välja?

Nja, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommer det inte vara någon ”meny” att välja bland. På en pressträff den 4 december sade han:

– Vi kommer fördela vacciner allt eftersom de kommer. Sannolikt kommer det vara olika vaccin som kommer vara bulken av det hela i olika perioder. Min uppfattning är att de olika vaccinationscentralerna kommer hantera ett vaccin i taget.

Folkhälsomyndigheten ska återkomma med rekommendationer om det framkommer att de olika vaccinerna ska användas på olika sätt.

”För fullgott skydd kommer två sprutor att krävas när det gäller vissa vacciner, med ett visst intervall, och då det är viktigt att samma vaccin ges vid båda tillfällena”, uppger myndigheten.

Ska den som har haft covid-19 vaccinera sig?

Alla vuxna, oavsett tidigare covid-sjukdom eller inte, kommer att erbjudas vaccin. Men det är upp till var och en om man vill vaccinera sig eller inte.

 När man vaccinerat sig, är man immun då?

Folkhälsomyndigheten svarar:

”De vaccin som godkänns för användning gör det sedan tillverkaren har kunnat visa att vaccinet är säkert och att det ger skydd mot sjukdom. Hundraprocentig immunitet för varje individ kan inte garanteras, men vacciner har i fas 3-studier visat ge ett bra skydd mot att insjukna och mot att bli svårt sjuk och dö”.

 Ska barn vaccineras?

Folkhälsomyndigheten kommer i ett första skede inte att gå ut med någon generell rekommendation om att barn under 18 år ska erbjudas vaccin mot covid-19.

Det är i slutändan Läkemedelsverket som avgör om vaccin godkänns för barn eller inte.

Veronica Arthurson, enhetschef, Läkemedelsverket sade så här på presskonferensen 10 december:

– Vi har inte tagit ställning till det utan där får vi invänta och se vilka åldersgrupper vaccinet bli godkänt för. Vi har inte tagit ställning till den stora gruppen barn ännu.

 Är pandemin över när alla har vaccinerat sig? Eller kan den komma tillbaka?

Så länge smitta finns kvar i världen kan infektionssjukdomar alltid komma tillbaka, förklarar Folkhälsomyndigheten:

”Smittspridningen kan då bli mer eller mindre kraftig beroende på saker som hur immuniteten i befolkningen ser ut, människors beteende och klimatfaktorer. Men förhoppningen är att vaccinerna på sikt ska bidra till att minska smittspridningen av covid-19 så att pandemin klingar av och upphör.”

 Har inte viruset muterat? Kommer vaccinet verkligen att hjälpa?

Folkhälsomyndigheten svarar:

”Alla virus kan förändra sig genetiskt. Utvecklingen följs över hela världen och hittills har inga avgörande genetiska förändringar (mutationer) i arvsmassan som kan tänkas påverka vaccinets effekt kunnat ses hos SARS-CoV-2. Mot den bakgrunden finns ingen anledning att tro nu att vaccinerna inte skulle ha effekt, när de godkänns efter de slutliga kliniska prövningarna.”

Källor: Folkhälsomyndigheten (dels hemsidan, dels mejlsvar), Läkemedelsverket, 1177, European Medicines Agency (EMA).

Ryssland: Drick inte alkohol på två månader efter vaccinering.
Se minidokumentären om hur vaccinationstäckningen skiljer sig åt i samhället. Folkhälsomyndigheten har identifierat tre grupper med låg vaccinationsgrad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.