Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio skandaler som skakat Hillary Clinton

Hillary Clinton har under sitt politiska liv följts av en rad utredningar och skandaler. Foto: Charlie Neibergall / AP TT NYHETSBYRÅN
Utredningen kring Hillary Clintons mejl öppnades på nytt av FBI. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

TAMPA.

Hillary Clinton har under sitt politiska liv följts av en rad utredningar och skandaler.

Det är en viktig orsak till varför så många amerikaner misstror henne.

Här är tio av dem.

1. E-mail servern

Hillary Clinton använde en privat e-mail server när hon var utrikesminister 2009 till 2013. Det fanns hemligstämplat material på flera av dem. Clinton raderade ut 32 000 mejl som hon sa var av privat karaktär. FBI inledde utredning i juli 2015 och beslutade i juli 2016 att inte väcka åtal. Men Hillary ansågs ha varit extremt slarvig. FBI har nu kommit över nya mejl med koppling till Hillary som ska utredas.

FBI har öppnat utredningen krin Hillary Clintons mejl. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

2. Clinton Foundation

En stiftelse som drivs av Bill och Hillary Clinton och bland annat ägnar sig åt bekämpning av hiv i Afrika. Men stiftelsen har tagit emot stora bidrag från länder som Saudiarabien och Qatar. Finns misstankar att en del försökt köpa sig inflytande den vägen när Hillary Clinton var utrikesminister.

 

3. Wall Street-talen

Hillary Clinton höll efter sin tid som utrikesminister flera tal inför stora finansiella institutioner på Wall Street som Goldman Sachs och kasserade in cirka 17 miljoner kronor. Innehållet i talen har läckt ut via Wikileaks. Hon betonade i talen hur viktigt Wall Street är för ekonomin. Bernie Sanders beskyllde henne under primärvalen för att stå Wall Street för nära.

Clintons kampanjordförande John Podesta har fått sin e-mail hackad. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Wikileaks

Hillary Clintons kampanjordförande John Podesta har fått sin e-mail hackad, troligen av ryska hackare. Wikileaks har under de senaste veckorna dagligen släppt ut nya dokument från hans email-trafik. Har bland annat visat hur detaljstyrd Hillary är.

 

5. Bengazi

Den 11 september 2012 angreps det amerikanska konsulatet i Bengazi och fyra amerikaner dödades, däribland ambassadör Chris Stevens. Hillary var utrikesminister då, och kritikerna lägger skulden på henne för det som hände. De menar att säkerheten borde ha varit högre, att hon försökte vilseleda vad som egentligen hänt, etcetera. Utretts flera gånger utan att Hillary belagts med något fel.

 

6. Lögnerna

Många amerikaner ser Hillary Clinton som en lögnare. det finns flera tillfällen då hon belagts med osanningar, exempelvis när hon 2008 berättade hur hon besköts av prickskyttar under ett besök i Bosnien 1996. Inte sant. Kriget var över då.

Monica Lewinsky. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

7. Monica Lewinsky och Bill Clintons kvinnor

Bill Clinton ljög även för Hillary om sin relation med Monica Lewinsky. Men hon valde att stanna med honom. Det retar en del. Hon anklagas också för att ha uttryckt sig hotfullt mot flera av de kvinnor som anklagat Bill Clinton för övergrepp. Donald Trump har använt det i sin kampanj.

 

8. Vince Fosters död

För de mest konspiratoriska så är Hillary Clinton en mördare, med flera liv på sitt samvete. Även Donald Trump har tagit upp Vince Fosters död 1993. Han var nära vän till Hillary från Arkansas och arbetade som jurist för Vita huset. Han hittades död 1993 i en park i Washington. Flera utredningar har slagit fast att det var självmord.

Bill och Hillary Clinton gjorde en misslyckad markaffär på 1980-talet. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

9. Travelgate

Kort efter att Bill Clinton blev president så fick sju personer från Vita husets egen resebyrå - de ordnar bland annat resor för journalister - gå. Hillary var inblandad i beslutet och beskyllningar gjordes att Clintons i stället ville ersätta dem med egna vänner och allierade. Utreddes flera gånger utan att leda någon vart.

 

10. Whitewater

En misslyckad markaffär som Bill och Hillary Clinton gjorde på 1980-talet i Whitewater, Arkansas. Den som paret Clinton gjorde affärer med dömdes senare till fängelse för bland annat bedrägeri. Paret Clinton var ofta undvikande i sina svar och dokument försvann. Whitewater utreddes av en speciell åklagare, men ledde inte till några åtal.