Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio orsaker: Därför lutar V åt att stoppa Löfven

Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiska expert.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet lutar åt att fälla Stefan Löfven, enligt källor till TT.

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L betraktas som både för högerorienterad och förnedrande för partiet.

En protestlista har skickats till partistyrelsen som håller möte under söndagskvällen.

Statsvetaren och Expressens politiska expert, Jenny Madestam, listar här tio punkter som får Vänsterpartiet att se rött.

Slopat vinstförbud i välfärdssektorn

”Den absolut svåraste saken för V. Det är en hjärtefråga för dem, och något man profilerat sig på under flera års tid. Jag tror också att partiet tycker att man kom en bit under senaste mandatperioden.”

Det utökade rutavdraget

”Det ska bli möjligt att dra av mer för hushållsnära tjänster. Det är en fråga som strider mot Vänsterpartiets syn på jämlikhet. Man menar att det bara är välbeställda som utnyttjar den typen av tjänster.”

Sänkt marginalskatt och slopad värnskatt

”Detta provocerar naturligtvis V, eftersom de menar att det även här är reformer som till största delen gynnar människor med höga inkomster.”

Fri hyressättning i nybyggnation

”Ur ett vänsterperspektiv resonerar man som så att detta är något som enbart är bra för fastighetsägare och byggherrar. Och i mer attraktiva områden ges möjligheten att i stort sett sätta vilken hyra man vill.”

Uppluckringen av turordningsreglerna

”Man vill kunna erbjuda undantag från turordningsreglerna. Ur ett fackligt- och LO-perspektiv är detta något man ser rött av. Och det gäller naturligtvis även Vänsterpartiet. ”Etableringsjobben

”Människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, som till exempel nyanlända och långtidsarbetslösa, ska få ett så kallat etableringsjobb. Dessutom ska dessa jobb även kunna sjösättas av företag utan kollektivavtal. Då ruckar man på kravet på kollektivavtal – något som är heligt ur ett fackligt perspektiv – och det är något som ogillas inom vänstern.”

Skolbetyg från fjärde klass

”Skolor som vill ska kunna införa betyg från fjärde klass. Vänsterpartiet är ju allmänt emot betyg, man menar att dessa sorterar barn och skapar stress hos dem.”

Det slopade strandskyddet

”V menar att detta innebär att fler privata markägare ska kunna förhindra att allmänheten besvärar dem. Det blir en kamp mellan privat ägande och allmänheten, som gynnar de redan välbeställda.”

Skogsägarnas äganderätt ska stärkas

”Ligger i linje med föregående punkt. V anser att man då inte längre kan använda skogen för det allmännas bästa; möjligheterna att vistas i skog och mark inskränks.”

Införandet av ett språkkrav för medborgarskap

”V påstår att detta försvårar för nyanlända att få ett medborgarskap, att bli en del av Sverige.”◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.