Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tio IS-kvinnor snart på väg till Sverige – UD:s inflytande

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: MURTAJA LATEEF / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Svenska myndigheter uppges ha fått en lista på 13 IS-kvinnor som ska utvisas till Sverige.

Tre av dem kom hit i september – och tio ska vara på väg inom kort.

UD ska ha inflytande över i vilken ordning de ska komma, och enligt uppgifter till GP skickas tre kvinnor åt gången.

I september kom tre kvinnor som varit hos terrorgruppen IS i Syrien tillbaka till Sverige – det handlar om IS-kvinnan Lisa Andersson och två systrar.

Kvinnorna och deras totalt sex barn hade då suttit fängslade i lägret Roj, och möttes av svenska myndigheter på Arlanda. 

Två av dem är misstänkta för krigsförbrytelser.

GP rapporterar att de är tre kvinnor av en lista på totalt 13 namn som lämnades över till Sverige från det kurdiska självstyret i slutet av augusti. UD har tidigare bekräftat att de bedömer att det finns tio kvinnor med koppling till Sverige kvar i lägret, och 20 barn.

Avsikten är att kvinnorna och deras 26 barn ska ha utvisas under hösten och vintern, enligt GP.

”I något fall måste identiteten utredas ytterligare” skriver UD:s presstjänst till tidningen.

Utvisa tre åt gången

Avtalet är enligt uppgifter till GP att tre kvinnor och deras barn ska utvisas åt gången, och ska också handla om att UD får vara med och ha inflytande över i vilken ordning som kvinnorna ska skickas till Sverige.

Enligt GP ska det bland annat handla om två kvinnor från Örebro. En av dem uppges ha varit gift med en IS-resenär från Vivalla, och den andra har en bror som också reste till IS i Syrien. Det ska enligt GP också bland annat handla om tre kvinnor från Stockholmsområdet, och en kvinna från Göteborg som ska ha flytt från slutstriden om Baghuz med sina och även den döde IS-terroristen Michael Skråmos barn.

Ska ha rekryterat soldater

Tidigare i september häktades en IS-kvinna som återvänt misstänkt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott i Syrien.

– Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, sa kammaråklagare Reena Devgun då.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.