Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tio gånger fler skjuts i Sverige än i Tyskland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dödsskjutningar bland unga män är tio gånger högre i Sverige jämfört med Tyskland, skriver SvD. Bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON / FOTO: HENRIK JANSSON

Dödsskjutningar bland unga män är tio gånger högre i Sverige jämfört med Tyskland, skriver SvD.

Det förklaras enligt kriminologer med att tyskarna har strängare straff.

– Det innebär att skjutvapen och gärningsmän försvinner från gatan och under tiden troligen förlorar sin ställning i de kriminella grupperna, säger Mikael Rying vid NOA till tidningen.

Båda länderna har hög vapentillgång, men i Sverige är antalet mord och överfall dubbelt så hög som i Tyskland. Samtidigt är dödsskjutningar bland unga män tio gånger högre i Sverige.

De tyska vapenlagarna hör till Europas mest strikta, från hur vapnet ska förvaras till den begränsade rätten att bära vapen. Men en viktigare skillnad från Sverige pekas ut som landets betydligt högre straffåtgärder, skriver SvD.

I Tyskland gäller ett lägsta straff på tre år för väpnat rån. Mikael Rying, kriminolog vid Polisens Nationella operativa avdelning, menar att de kriminella riskerar att förlora sin ställning i gängen när de försvinner en längre tid från gatan.

”Ute efter bara några dagar”

Fram till årsskiftet hade Sverige ett lägsta straff på ett år för väpnat rån, och därmed ingen obligatorisk häktning. 

– Många var ute igen efter bara några dagar, säger Mikael Rying till SvD.


LÄS MER: Polischefens önskan i kampen mot gängvåldet: ”Ta hit en tysk mordutredare”


Sedan januari har lägsta straffet för väpnat rån skärpts, till två år och obligatorisk häktning. Redan nu kan man se sjunkande siffror för grov brottslighet med skjutvapen, enligt tidningen.

Vill se striktare vapenregler

Den tyske kriminologiprofessorn Thomas Feltes är inne på samma spår. 

Han menar att tillgången på vapen triggar våld i samhället i stort, inte bara bland kriminella, och vill se striktare reglering samt en gemensam EU-standard.

– För kriminologer är det helt klart att det finns ett direkt orsakssamband mellan antalet vapen som står till förfogande och beredskapen att använda våld, säger Thomas Feltes till SvD.


LÄS MER: Kriminella i Malmö efter måndagens skjutning: ”Nu börjar helvetet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.