Båda länderna har hög vapentillgång, men i Sverige är antalet mord och överfall dubbelt så hög som i Tyskland. Samtidigt är dödsskjutningar bland unga män tio gånger högre i Sverige.
De tyska vapenlagarna hör till Europas mest strikta, från hur vapnet ska förvaras till den begränsade rätten att bära vapen. Men en viktigare skillnad från Sverige pekas ut som landets betydligt högre straffåtgärder, skriver SvD.
I Tyskland gäller ett lägsta straff på tre år för väpnat rån. Mikael Rying, kriminolog vid Polisens Nationella operativa avdelning, menar att de kriminella riskerar att förlora sin ställning i gängen när de försvinner en längre tid från gatan.
”Ute efter bara några dagar”
Fram till årsskiftet hade Sverige ett lägsta straff på ett år för väpnat rån, och därmed ingen obligatorisk häktning.
– Många var ute igen efter bara några dagar, säger Mikael Rying till SvD.
LÄS MER: Polischefens önskan i kampen mot gängvåldet: ”Ta hit en tysk mordutredare”
Sedan januari har lägsta straffet för väpnat rån skärpts, till två år och obligatorisk häktning. Redan nu kan man se sjunkande siffror för grov brottslighet med skjutvapen, enligt tidningen.
Vill se striktare vapenregler
Den tyske kriminologiprofessorn Thomas Feltes är inne på samma spår.
Han menar att tillgången på vapen triggar våld i samhället i stort, inte bara bland kriminella, och vill se striktare reglering samt en gemensam EU-standard.
– För kriminologer är det helt klart att det finns ett direkt orsakssamband mellan antalet vapen som står till förfogande och beredskapen att använda våld, säger Thomas Feltes till SvD.
LÄS MER: Kriminella i Malmö efter måndagens skjutning: ”Nu börjar helvetet”