Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tio gånger fler flyr hit från Ryssland

Regeringens fem punkter: Så ska Sverige ta emot ukrainska flyktingar.
Migrationsminister Anders Ygeman.
Foto: FREDRIK SANDBERG /TT / TT NYHETSBYRÅN
Passagerare i S:t Petersburg går ombord ett av de sista snabbtågen mot Helsingfors den 27 mars 2022.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

I skuggan av den stora flyktingströmmen från Ukraina har även antalet ryssar som söker skydd börjat öka.

Antalet är nu tio gånger högre än samma period föregående år.

Samtidigt har Finland stoppat tågen från grannlandet i öster.

Migrationsminister Anders Ygeman (S) vill inte sia om den fortsatta utvecklingen.

– Ytterst handlar det ju om hur situationen i Ryssland utvecklar sig, säger han i en kommentar.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till en omfattande flyktingkris. Omkring fyra miljoner människor har nu flytt från landet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Totalt har över 26 000 ukrainare sökt skydd i Sverige från den 24 februari, när kriget började, till den 29 mars, enligt Migrationsverkets statistik. Siffrorna gäller dem som sökt skydd enligt massflyktsdirektivet och en mindre andel som sökt asyl.

Den senaste veckan har dock trycket av skyddssökande från Ukraina minskat.

Fler ryssar söker skydd

I skuggan av flyktingströmmen från Ukraina har också antalet asylsökande från Ryssland stigit, om än till betydligt lägre nivåer. Ryska medborgare är just nu den näst största gruppen skyddssökande.

Mellan den 21 februari och den 27 mars sökte 264 ryska medborgare skydd i Sverige som visar Migrationsverkets statistik. Av dem var 160 asylsökande, medan 104 sökte skydd enligt massflyktsdirektivet. 143 av de sökande har angett Ukraina som senaste vistelseland.

Samma period förra året sökte 29 ryssar skydd i Sverige, och 2020 var antalet 25.

Ygeman: Handlar om situationen i Ryssland

Än så länge har dock inte Migrationsverket inte gjort någon ny bedömning av asylsökande från Ryssland.

”I dagsläget prövar Migrationsverket asylansökningar från ryska medborgare individuellt, precis som tidigare”, skriver Leena Höijer, kommunikatör på Migrationsverket, till Expressen.

Migrationsminister Anders Ygeman anser att det är för tidigt att dra någon slutsats av siffrorna.

– Jag tror inte någon kan sia om hur utvecklingen kommer se ut framåt. Ytterst handlar det ju om hur situationen i Ryssland utvecklar sig.

Finland stoppar tågen

I Finland har regeringen förberett sig på på ett scenario med en stor ström av asylsökande från Ryssland, rapporterade Hufvudstadsbladet nyligen.

Den finska regeringen är också beredd på att Ryssland kan komma att skicka asylsökande från andra länder över gränsen som en metod för hybridpåverkan.

I måndags stoppade det statliga finska järnvägsbolaget VR tågen från Sankt Petersburg till Helsingfors. Skälet till att sträckan trafikerades fram till dess är att finska medborgare skulle kunna ta sig hem från Ryssland, säger säger Topi Simola, chef för passagerartrafik på VR, till Hufvudstadsbladet.

– Under de senaste veckorna har de personer som vill lämna Ryssland, kunnat göra det. Nu är det enligt statens ägarstyrning inte längre ändamålsenligt att fortsätta med tågtrafiken mellan de två städerna.

Anders Ygeman tror att det finska beslutet kan få betydelse för hur många som kommer till Sverige.

– Även det som sker i närområdet kommer påverka, säger han.

Massflyktsdirektivet

På grund av Rysslands invasion av Ukraina har EU aktiverat massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska ges tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.


Direktivet gäller:

Ukrainska medborgare bosatta i Ukraina före den 24 februari 2022.

Medborgare i andra tredjeländer än Ukraina, däribland ryssar, som har internationellt skydd eller motsvarande nationellt skydd i Ukraina. De ska ha varit lagligen bosatta i Ukraina.

Familjemedlemmar till kategorierna ovan.

Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving om den ryska filmen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.