Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio EU-länder i kris- möte om migration

Stefan Löfven. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkel. Foto: HUSSEIN MALLA / AP TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Juncker. Foto: PEOPLE PICTURE/WILLI SCHNEIDER/R / PEOPLE PICTURE/WILLI SCHNEIDER/R REX FEATURES

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att delta på det informella toppmötet om migration som EU håller på söndag, rapporterar Sveriges Radio. 

Stärkt gränskontroll ligger på agendan inför nästa veckas formella toppmöte i Bryssel.

Drygt tio EU-länder, bland annat Sverige, träffas i Bryssel på söndag. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har kallat till ett informellt toppmöte i helgen med länder som är "intresserade av att hitta europeiska lösningar inför kommande Europeiska råd", rapporterar Ekot.

Och det är ett krismöte inför det officiella mötet då EU:s 28 stats- och regeringschefer möts på torsdag och fredag nästa vecka. Utsikterna för att de då ska lyckas enas om en gemensam asylpolitik för EU ser mörka ut. 

Länder som Tyskland, Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Spanien, Österrike, Nederländerna och Danmark kommer att delta i det informella mötet där fokus ligger på stärkt gränskontroll och att stoppa asylsökande från att röra sig mellan EU-länder. 

Kräver att asylsökande direktavvisas

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till mötet med förhoppningar om att avvärja en regeringskris, rapporterar Ekot. Hon har fram till den 1 juli på sig att hitta en europeisk lösning på frågan som regeringspartnern, bayerska CSU, höll på att stjälpa hela koalitionssamarbetet på tidigare i veckan. CSU kräver att asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land ska direktavvisas vid den tyska gränsen.

Juncker har förberett ett utkast till en överenskommelse inför söndagen och den innehåller bland annat att asylsökande inte ska ha rätt att välja vilket land de söker asyl i samt flera förslag på att ta bort incitamenten för asylsökanden att resa vidare till andra medlemsländer. Till exempel genom indraget socialt stöd.