Foto: Paula Bronstein
 Foto: Paula Bronstein

Tio döda i strider i Bangkok

Publicerad
Uppdaterad
Antalet dödsoffer i sammanstötningarna i Bangkok under fredagen har stigit till tio. 125 personer har skadats, uppger räddningstjänsten enligt AFP.
De som mist livet är nio män och en kvinna.
Thailändsk militär öppnade eld mot rödskjortorna i ett försök att sluta till avspärrningarna kring deras läger. Några demonstranter kom ut ur lägret och kastade sten, bensinbomber och sköt med slangbågar mot militären. Militären använde tårgas, gummikulor och skarp ammunition. Bangkoks livligaste affärsdistrikt där våldsamheterna utspelar sig beskrivs nu som en krigszon. Tungt beväpnade soldater finns överallt, helikoptrar flyger på låg höjd, många av demonstranterna är rustade för slagsmål med hjälm på huvudet.

Brinnande bildäck

Under hela fredagen rapporterades skottlossning och minst en explosion hördes. Soldaterna använde tårgas mot demonstranterna, som sköt tillbaka med vattenkanoner och tände eld på bildäck.
Många av Bangkoks poliser sympatiserar med rödskjortorna, och en polis rapporteras ha skjutit med ett handeldvapen mot militären.
Flera av sammandrabbningarna uppges ha utlösts av vad man uppfattar som ett mordförsök på en av rödskjortornas ledargestalter, general Khattiya Sawasdipol, mer känd under namnet Seh Daeng. Han sköts i huvudet i torsdags när han talade med journalister i demonstranternas läger. Han har små utsikter att överleva, sade chefen på sjukhuset där han vårdas.
Demonstranterna försökte under fredagen spärra av och öka säkerheten i sitt läger. Barrikaderna utgörs av hopfogade bildäck, spetsiga bambustavar och taggtråd. Svartklädda vakter, beväpnade med slangbågar, fattade natten till fredagen posto vid ingångarna.

Stoppat tågen

Lägret ligger mitt i Silom-distriktet, som är Bangkoks livligaste butiks- och affärsområde.
Thaksin manar till förhandling
Myndigheterna har stängt av elektriciteten och stoppat en spårvägslinje till och från området. Trots avspärrningarna uppges flera demonstranter ha anslutit sig till det omringade lägret.
En talesman för armén sade att den som vill lämna lägret får göra det i säkerhet under fredagen. Bland de som barrikaderat sig finns både gamla människor och barn.
Den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, som de rödklädda demonstranterna stödjer, uppmanade regeringen att dra tillbaka trupperna och återuppta förhandlingarna med rödskjortorna.
- Jag tror att en politisk lösning fortfarande är möjlig och att premiärministern kan förhindra fler dödsoffer och rädda vårt land, sade Thaksin i ett uttalande. Thaksin befinner sig i självvald exil för att undgå ett fängelsestraff för korruption.
Antalet dödsoffer i sammanstötningarna i Bangkok under fredagen har stigit till tio. 125 personer har skadats, uppger räddningstjänsten enligt AFP.
De som mist livet är nio män och en kvinna.
TT-AFP-REUTERS

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag