Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varning om ishalka efter flera trafikolyckor

Ishalkan ställer till med flera trafikolyckor runtom i Sverige.

Två lastbilar och ett stort antal fordon är inblandade i en olycka på riksväg 50 norr om Falun.

Bärgningsarbete pågår och vägen är fortfarande avstängd.

På förmiddagen stod ett 34 meter långt fordon med släp och blockerade E4 söder om Umeå.

– I den här typen av ishalka, där det regnat och fryser på, ska man verkligen överväga om man verkligen måste åka, säger Sven Lindberg på Trafikverket.

Larmet om en olycka nära Övertänger norr om Falun kom in vid 14.37 på torsdagseftermiddagen. Ett stort antal fordon ska vara inblandade, och inledningsvis kom uppgifter om upp till tio inblandade personbilar.

– Det är lite oklart om det är sex eller sju personbilar totalt. Och så är det två lastbilar, säger Anders Strömberg, insatsledare vid räddningstjänsten Dala Mitt.

 

LÄS OCKSÅ: Lastbil fastnade på E4 – orsakade totalstopp 

 

Enligt räddningstjänsten rör det sig om en olycka där en lastbil först ska ha krockat med ett antal personbilar i båda körfälten. En andra lastbil ska sedan ha glidit in i de andra bilarna.

Vägen är avstängd i båda riktningarna. Inga personer uppges vara skadade efter olyckan.

Larmet om en olycka nära Övertänger norr om Falun kom in vid 14.37 på torsdagseftermiddagen. Foto: GOOGLE MAPS

Lastbil blockerade E4:an 

Vid 11.30-tiden på torsdagsförmiddagen inträffade en olycka när en lastbil med släp skulle svänga av motorvägen vid en korsning. Olyckan inträffade vid Degersnäsvägen i närheten av Stocksjö utanför Umeå.

– Ja, i samband med att fordonet skulle svänga av E4:an så fastnade det precis när det täckte både körfälten. Så fordonet står mitt över hela E4:an, sa Peder Jonsson en dryg halvtimme efter olyckstillfället.

Enligt polisen snöar det i området och väglaget uppges vara besvärligt. Strax före klockan 13.00 var det återigen full framkomlighet för alla typer av fordon.

Trafikverket: "Ta det lugnt och visa hänsyn"

Med anledning av dagens ishalka rekommenderar Trafikverket att man informerar sig om väglaget och överväger om man verkligen måste ge sig ut.

– Ta reda på hur det ser ut på vägarna och anpassa hastigheten efter väglaget. Håll avstånd till personen framför och ta det lugnt och visa hänsyn. Ha vinterdäcken kollade och se upp i dalgångar, sänkor och broar för att det är där frosthalkan uppträder först, säger Sven Lindberg på Trafikverket och fortsätter:

– I den här typen av ishalka, där det regnat och fryser på, ska man verkligen överväga om man verkligen måste åka.

 

LÄS OCKSÅ: Pojke blev påkörd – avled av sina skador 

 

Halkan är koncentrerad i norra Svealand och södra Norrland men kommer att sprida sig norrut längs Norrlandskusten, enligt Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

– Det är fortfarande besvärligt på sina håll i Dalarna. Just den här halkan kommer att minska lite grann söderifrån i och med att den blir uppblött av varm luft. Halkan sprider sig i stället norrut efter Norrlandskusten. Det är en lite stökig vädersituation, säger Johan Groth.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!