Varning om ishalka efter flera trafikolyckor

Publicerad

Ishalkan ställer till med flera trafikolyckor runtom i Sverige.

Två lastbilar och ett stort antal fordon är inblandade i en olycka på riksväg 50 norr om Falun.

Bärgningsarbete pågår och vägen är fortfarande avstängd.

På förmiddagen stod ett 34 meter långt fordon med släp och blockerade E4 söder om Umeå.

– I den här typen av ishalka, där det regnat och fryser på, ska man verkligen överväga om man verkligen måste åka, säger Sven Lindberg på Trafikverket.

Larmet om en olycka nära Övertänger norr om Falun kom in vid 14.37 på torsdagseftermiddagen. Ett stort antal fordon ska vara inblandade, och inledningsvis kom uppgifter om upp till tio inblandade personbilar.

– Det är lite oklart om det är sex eller sju personbilar totalt. Och så är det två lastbilar, säger Anders Strömberg, insatsledare vid räddningstjänsten Dala Mitt.

 

LÄS OCKSÅ: Lastbil fastnade på E4 – orsakade totalstopp 

 

Enligt räddningstjänsten rör det sig om en olycka där en lastbil först ska ha krockat med ett antal personbilar i båda körfälten. En andra lastbil ska sedan ha glidit in i de andra bilarna.

Vägen är avstängd i båda riktningarna. Inga personer uppges vara skadade efter olyckan.

Larmet om en olycka nära Övertänger norr om Falun kom in vid 14.37 på torsdagseftermiddagen. Foto: GOOGLE MAPS

Lastbil blockerade E4:an 

Vid 11.30-tiden på torsdagsförmiddagen inträffade en olycka när en lastbil med släp skulle svänga av motorvägen vid en korsning. Olyckan inträffade vid Degersnäsvägen i närheten av Stocksjö utanför Umeå.

– Ja, i samband med att fordonet skulle svänga av E4:an så fastnade det precis när det täckte både körfälten. Så fordonet står mitt över hela E4:an, sa Peder Jonsson en dryg halvtimme efter olyckstillfället.

Enligt polisen snöar det i området och väglaget uppges vara besvärligt. Strax före klockan 13.00 var det återigen full framkomlighet för alla typer av fordon.

Trafikverket: "Ta det lugnt och visa hänsyn"

Med anledning av dagens ishalka rekommenderar Trafikverket att man informerar sig om väglaget och överväger om man verkligen måste ge sig ut.

– Ta reda på hur det ser ut på vägarna och anpassa hastigheten efter väglaget. Håll avstånd till personen framför och ta det lugnt och visa hänsyn. Ha vinterdäcken kollade och se upp i dalgångar, sänkor och broar för att det är där frosthalkan uppträder först, säger Sven Lindberg på Trafikverket och fortsätter:

– I den här typen av ishalka, där det regnat och fryser på, ska man verkligen överväga om man verkligen måste åka.

 

LÄS OCKSÅ: Pojke blev påkörd – avled av sina skador 

 

Halkan är koncentrerad i norra Svealand och södra Norrland men kommer att sprida sig norrut längs Norrlandskusten, enligt Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

– Det är fortfarande besvärligt på sina håll i Dalarna. Just den här halkan kommer att minska lite grann söderifrån i och med att den blir uppblött av varm luft. Halkan sprider sig i stället norrut efter Norrlandskusten. Det är en lite stökig vädersituation, säger Johan Groth.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag