Foto: Joonas Kiisler/Scanpix
 Foto: Joonas Kiisler/Scanpix

Tio barn omkom i brand i Estland

Publicerad
Uppdaterad
Tio barn omkom i en brand på ett barnhem i Estland på söndagen.
Branden inträffade i kuststaden Haapsalu på söndagseftermiddagen, på ett hem för handikappade barn.
Vid olyckstillfället fanns 37 barn och 9 vuxna i huset, rapporterade tidningen Postimees på sin webbplats. De flesta av barnen på hemmet hade svåra funktionsnedsättningar och merparten använde rullstol.
Två vuxna fördes till sjukhus, men fick inte livshotande skador.
- Vi är övertygade om att tio kommer att bli den slutliga dödssiffran, sade guvernör Neeme Suur till journalister efteråt enligt AFP.

Totalförstördes

Brandkåren kallades till platsen vid 13.30-tiden, svensk tid, och fick elden under kontroll två timmar senare. Då hade en stor del av träbyggnaden kollapsat och totalförstörts.
Orsaken till eldsvådan var tidigt på söndagskvällen fortfarande oklar.
En nationell sorgedag har redan utlysts till måndagen.
Haapsalu ligger vid Östersjökusten och har drygt 10 000 invånare. I Sverige är staden bland annat känd som konstnärinnan och barnboksillustratören Ilon Wiklands hemstad, och därigenom "modell" för flera av de hus- och stadsmiljöer som förekommer i Wiklands teckningar till ett flertal Astrid Lindgren-böcker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag