Här är Facebookstatusarna vi minns. Här är Kungahusets bild på nygifta Sofia och Carl Philip. Foto: FacebookHär är Facebookstatusarna vi minns. Här är Kungahusets bild på nygifta Sofia och Carl Philip. Foto: Facebook
Här är Facebookstatusarna vi minns. Här är Kungahusets bild på nygifta Sofia och Carl Philip. Foto: Facebook
Den mest spridda Facebookstatusen i fjol. Foto: FacebookDen mest spridda Facebookstatusen i fjol. Foto: Facebook
Den mest spridda Facebookstatusen i fjol. Foto: Facebook
När Måns Zelmerlöw vann Eurovision. Foto: FacebookNär Måns Zelmerlöw vann Eurovision. Foto: Facebook
När Måns Zelmerlöw vann Eurovision. Foto: Facebook
Facebooks grundare Mark Zuckerbergs babybild från december gillades av 4,4 miljoner personer. Foto: FacebookFacebooks grundare Mark Zuckerbergs babybild från december gillades av 4,4 miljoner personer. Foto: Facebook
Facebooks grundare Mark Zuckerbergs babybild från december gillades av 4,4 miljoner personer. Foto: Facebook
William Spetz bild på Lavin Eskandar som dog i skolattacken i Trollhättan. Foto: FacebookWilliam Spetz bild på Lavin Eskandar som dog i skolattacken i Trollhättan. Foto: Facebook
William Spetz bild på Lavin Eskandar som dog i skolattacken i Trollhättan. Foto: Facebook
När "Dynamit-Harry" fyllde 80.När "Dynamit-Harry" fyllde 80.
När "Dynamit-Harry" fyllde 80.
Polisen i Hallstaviks bild med ett sovande förskolebarn. Foto: FacebookPolisen i Hallstaviks bild med ett sovande förskolebarn. Foto: Facebook
Polisen i Hallstaviks bild med ett sovande förskolebarn. Foto: Facebook
Polisens status om en 16-årings självmordsförsök. Foto: FacebookPolisens status om en 16-årings självmordsförsök. Foto: Facebook
Polisens status om en 16-årings självmordsförsök. Foto: Facebook
Madeleine och Chris bröllop. Foto: FacebookMadeleine och Chris bröllop. Foto: Facebook
Madeleine och Chris bröllop. Foto: Facebook
Kalle Anka på julafton. Foto: FacebookKalle Anka på julafton. Foto: Facebook
Kalle Anka på julafton. Foto: Facebook

Tio år av Facebook i Sverige – det minns vi

Publicerad

I dag är det tio år sedan Facebook kom till Sverige.

Här är några Facebookstatusar som du kanske minns.

Facebook startade redan 2004 på några collegeskolor i USA. 2005 anslöts fler skolor och 2006 öppnades det sociala mediet upp för världen.

I dag är det tio år sedan Facebook kom till Sverige. Drygt 1,6 miljarder loggar in på sitt konto minst en gång i månaden – minst en sjättedel av världens befolkning använder alltså Facebook.

Den mest spridda Facebookstatusen i fjol.

Fick 10 miljoner likes

Den mest spridda Facebookstatusen i fjol enligt Time Magazine var en bild av ett barn med skylten: "Can I get 1 million likes? I beat cancer." Bilden spreds över hela världen och fick mer än 10 miljoner likes.

När Barack Obama fick fyra år till som president i USA och postade en bild med sin fru fick den över 4,3 miljoner likes. Facebooks grundare Mark Zuckerbergs babybild från december gillades av 4,4 miljoner personer.

Att "Dynamit-Harry" från Jönssonligan fyllde 80 år 2014 gillades av 157 000 personer.

Skådespelaren William Spetz bild på Lavin Eskandar som dog i skolattacken i Trollhättan förra året fick över 259 000 likes.

Facebooks grundare Mark Zuckerbergs babybild från december gillades av 4,4 miljoner personer.Foto: Facebook

Polisen och kungahuset

Polisens statusuppdateringar brukar också engagera. När polisen i Lund i september i fjol lade ut en berättelse om en 16-årings självmordsförsök gillades historien över 174 000 gånger. Polisen i Hallstaviks bild med ett sovande förskolebarn 2013 gillades av drygt 312 000.

Kungafamiljen är också populär. Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllopsbild gillades över 157 000 gånger. De blev dock slagna av prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllopsbild som fick över 190 000 likes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag