Tintin kastas ut
från Kulturhuset

Publicerad

Tintin kastas ut från barn- och ungdomsbiblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm.

Dagens Nyheter skriver att samtliga seriealbum med karaktären plockats bort från bibliotekets hyllor.

– Den bild Tintin-böckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk, säger Behrang Meri, konstnärlig ledare på Kulturhuset, till tidningen.

Seriealbumen med karaktären Tintin tillhör historiens mest populära.

Men numera kan man inte hitta dem på Kulturhusets bibliotek Tiotretton. Dagens Nyheter skriver i dag att Tintinalbumen tagits bort från hyllorna då de ger en "afrofobisk bild” av afrikaner.

– Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av "skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, säger Behrang Meri, konstnärlig ledare på Kulturhuset, till DN.

Förordet räcker inte

Han tycker inte att det räcker med det förord som svenska Tintinalbum i dag har om att de skrevs i en annan tid – något som infördes efter att det restes krav i en belgisk domstol på ett totalförbud för ”Tintin i Kongo” då albumet ansågs vara rasistiskt.

– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande. Tintin speglar en nidbild med kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt, säger Behrang Meri till DN.

Undersöker andra böcker

Fler böcker kan nu komma att bannlysas.

Behrang Meri har nu bett personalen att undersöka om det finns fler böcker, med till exempel rasistiska eller homofobiska värderingar, som inte borde finnas i biblioteket.

– All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, men vi har alldeles för lite kunskap om dem, säger Behrang Meri till DN.

Han vill i stället lyfta fram fler gestalter som människor kan vara bra förebilder för människor från invandrartäta områden som Rinkeby och Tensta.

Vuxenbiblioteken på Kulturhuset kommer inte att ta bort sina Tintin-böcker.

– Det handlar framför allt om Tintin i Kongo och det finns ett uppdaterat förord, säger Catharina Fogelström, konstnärlig ledare för vuxenbiblioteken på Kulturhuset, till Expressen.se.

 

Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln kunde det tolkas som att inga Tintin-album kommer finnas på Kulturhuset längre. Så är det inte. Kulturhusets vuxenbibliotek har fortfarande kvar sina Tintin-alster.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag