Seriealbumen med karaktären Tintin tillhör historiens mest populära.
Men numera kan man inte hitta dem på Kulturhusets bibliotek Tiotretton. Dagens Nyheter skriver i dag att Tintinalbumen tagits bort från hyllorna då de ger en "afrofobisk bild” av afrikaner.
– Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av "skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, säger Behrang Meri, konstnärlig ledare på Kulturhuset, till DN.
Förordet räcker inte
Han tycker inte att det räcker med det förord som svenska Tintinalbum i dag har om att de skrevs i en annan tid – något som infördes efter att det restes krav i en belgisk domstol på ett totalförbud för ”Tintin i Kongo” då albumet ansågs vara rasistiskt.
– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande. Tintin speglar en nidbild med kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt, säger Behrang Meri till DN.
Undersöker andra böcker
Fler böcker kan nu komma att bannlysas.
Behrang Meri har nu bett personalen att undersöka om det finns fler böcker, med till exempel rasistiska eller homofobiska värderingar, som inte borde finnas i biblioteket.
– All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, men vi har alldeles för lite kunskap om dem, säger Behrang Meri till DN.
Han vill i stället lyfta fram fler gestalter som människor kan vara bra förebilder för människor från invandrartäta områden som Rinkeby och Tensta.
Vuxenbiblioteken på Kulturhuset kommer inte att ta bort sina Tintin-böcker.
– Det handlar framför allt om Tintin i Kongo och det finns ett uppdaterat förord, säger Catharina Fogelström, konstnärlig ledare för vuxenbiblioteken på Kulturhuset, till Expressen.se.
Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln kunde det tolkas som att inga Tintin-album kommer finnas på Kulturhuset längre. Så är det inte. Kulturhusets vuxenbibliotek har fortfarande kvar sina Tintin-alster.