Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tingsrätten ger grönt ljus till stämning i klimatmålet

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Rusten, Ole Berg / TT NYHETSBYRÅN

Hundratals unga vill dra staten inför rätta för otillräcklig klimatpolitik. 

Nu ger Nacka tingsrätt grönt ljus till stämningen.

– Det är en historisk händelse. Nu kommer staten behöva ta ställning till hur de ser på sitt ansvar vad gäller klimatet, säger Ida Edling från Aurora. 

I november 2022 lämnade barn och unga från klimatorganisationen Aurora in sin klimatstämning mot den svenska staten. Bland den finns Greta Thunberg.

De menar att Sveriges klimatpolitik är otillräcklig och tänker stämma staten för bristande klimatåtgärder. 

Nu har domstolen utfärdat stämningen, meddelar Nacka tingsrätt.  

– Det vi kommit fram till är att det finns formella förutsättningar att utfärda stämning i målet, så vi har utfärdat stämning och nu finns det tid för staten att svara, säger rådmannen Olof Roos.

I stämningen föreläggs staten – som företräds av Justitiekanslern – att inom tre månader meddela sin inställning till framställda yrkanden och redogöra för grunden för denna inställning. 

Det var 600 ungdomar som stod bakom klimatstämningen i november. Sedan dess har de anmälda gruppmedlemmarna behövt meddela om de vill delta i grupptalan, vilket 300 av dem gjort. 

– Vi vill att en domstol ska fastslå vad staten har för ansvar i klimatkrisen. Vi menar att statens brist på tillräckliga klimatåtgärder kränker våra mänskliga rättigheter, säger 23-åriga juriststudenten Ida Edling från Aurora.

Enligt Aurora brister staten på flera punkter, bland annat saknas undersökningar gällande hur stor andel av det globala klimatarbetet som Sverige ska stå för. 

Tidigare fall utomlands

De svenska ungdomarna stödjer sig i stämningen på Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som har använts i flera liknande rättsprocesser i andra länder. 

I Tyskland tvingades staten skärpa klimatlagstiftningen efter ett beslut i domstolen, som slog fast att den dåvarande klimatlagstiftningen inte var konstitutionell och att den behövde skrivas om till slutet av 2022. Beskedet innebar att Tyskland måste göra mer för att ”säkra de ungas framtid” – och inte efter 2030 som lagen innan domen var skriven.

En liknande grupptalan vann också i högsta domstolen i Nederländerna i december 2019. Då fastställde domstolen att staten måste göra mycket mer för att minska koldioxidutsläppen. 

Domstolen slog fast att regeringen hade skyldigheter att skydda sina medborgares mänskliga rättigheter inför klimatförändringarna och måste minska utsläppen med minst 25 procent jämfört med 1990 års nivåer i slutet av 2020.'

När fallet nu kommer att tas upp i domstol blir en stor del av Auroras arbete att hitta finansiärer, vilket de bland annat gör via crowdfunding. Förlorar de mot staten kan de bli skyldiga mångmiljonbelopp för rättegångskostnader. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.