Det var i början av februari som Trelleborgs Allehanda avslöjade att kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin ska ha utpressats på över 210 000 kronor av en kvinna som anklagat honom för att ha velat köpa sex av henne. Dagen efter avslöjandet lämnade han alla sina uppdrag.
Nu rapporterar Trelleborgs Allehanda att Mikael Rubin ska ha bett tingsrätten om ”största sekretess” samt en advokat som inte var hemmahörande i Trelleborg.
Dessutom skickade Ystads tingsrätt inte ut åtalet mot kvinnan som utpressat honom till medier. Ystad tingsrätt, har precis som många andra domstolar, som rutin att dagligen skicka ut inkomna åtal till medier.
I stället fick Trelleborgs Allehanda nys om åtalet via tips från tidningen Sydöstran, där en reporter som fått uppgifter om åtalet ringde runt till ett antal domstolar innan man i Ystad fick träff på kvinnans namn och därigenom fick ut åtalet.
Fredrik Löndahl, lagman och tingsrättschef för Ystads tingsrätt, ser allvarligt på att åtalet inte skickades ut i ett första skede.
– Samtidigt framstår det klart att det är den mänskliga faktorn. Systemet kräver manuell sökning och då har någon begått ett fel i samband med det, säger han.
”Det som kommer in till oss är offentligt”
Domstolens utskick föregås av att en medarbetare gör ett antal sökningar i systemet. Den aktuella dagen då åtalet om utpressningen borde ha skickats ut fick Trelleborgs Allehanda två andra åtal och en dom. Det ska enligt tidningen endast ha varit åtalet som berör Mikael Rubin som inte skickades ut.
Tingsrättschefen säger att han förstår att det är lätt att dra en koppling mellan Mikael Rubins önskan om sekretess i polisförhör – och det faktum att åtalet inte skickades ut.
– Men jag kan nog vara rätt tydlig med att ingen här läser förundersökningarna i målen som kommer in.
Finns det en risk att någon medarbetare hos er blivit tillsagd att inte skicka ut den?
– Det har jag oerhört svårt att tänka mig och då förutsätter jag att medarbetaren informerat en chef. Jag var inte chef för tingsrätten då.
– Det som kommer in till oss är offentligt och ska lämnas ut.
Har ni vidtagit några åtgärder för att minska risken att åtal missas att skickas ut i framtiden?
– Vi har haft möten efteråt och så har jag tagit fram skriftliga rutiner till sökningarna. De skiljer sig inte från tidigare men nu finns skriftliga dokument som stöd. Sedan har vi pratat med medarbetarna om att det är viktigt att göra fullständiga sökningar så att ingenting missas.
Kvällsposten har sökt Mikael Rubin.
Det finns inte heller någon brottsmisstanke mot Mikael Rubin. Hans advokat Frank Thorstensson har tidigare sagt till Kvällsposten att det inte har inletts någon förundersökning när det kommer till anklagelserna om att han ska ha försökt köpa sex.