Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tinder-svindlaren gripen på flygplats

Tinder-bedragaren Simon Leviev har varit efterlyst i sitt hemland Israel under flera år. Foto: Privat
Foto: Privat

Tinder-svindlaren Simon Leviev har gripits på en flygplats i Aten, det berättar mannens advokat för VG

Bedragaren är efterlyst i bland annat Tyskland och är anmäld för bedrägeri i Sverige, Norge och England. 

– Han ringde mig från flygplatsen. Interpol har gripit honom, säger Levievs advokat Yaki Kahan till tidningen.  

Genom Tinder har bedragaren Simon Leviev, som egentligen heter Shimon Yehuda Hayut, tagit kontakt med flera kvinnor runtom i Europa för att lura dem på stora summor pengar. 

Efter att ha varit efterlyst i bland annat sitt hemland Israel under flera år har nu bedragaren gripits på en flygplats i Aten. 

– Jag vet inte vart de har tagit honom utan vet bara att blivit gripen. De har tagit hans mobil, säger han till tidningen. 

I Finland dömdes Leviev till fängelse 2016 och är anmäld för samma brott i bland annat Sverige, Norge och England. Leviev är även efterlyst i Tyskland. 

Lurar kvinnor med lyxsemestrar 

När Leviev tagit kontakt med sina offer har han utgett sig för att vara en lyckad affärsman inom diamantbranschen och har bjudit med kvinnorna på lyxiga resor i privatjet, något som Expressen tidigare skrivit om

Men den som stått för notan är kvinnorna han lurat. 

En av dem som har blivit lurad av Leviev är norska Cecilie Schrøder Fjellhøy som efter en tolv veckor relation med mannen blev lurad på hundratusentals kronor skriver VG. Leviev ska ha sagt att han blev utsatt för utpressning och lurade pengar av Cecilie för att bli av med hoten som han menade hade riktats mot honom. 

– Jag tycker det är fantastiskt att man har lyckats ta honom tack vare ett bra polisarbete i många länder. Jag är glad över att rättvisa äntligen kan skapas i de många fallen som han ska stå till svars för, säger hon till tidningen efter att ha fått nyheten om Levievs gripande. 

Pernilla, 32, lurades på 400 000 

Även svenska Pernilla, 32, har lurats av lyxbedragaren som hon trodde var en vän. Under loppet av ett år reste de båda ofta tillsammans i Levievs privatjet och Pernilla har tidigare berättat för Expressen om att han ständigt var omgiven av chaufförer, assistenter och livvakter. 

Simon Leviev lurade svenska Pernilla, 32, på över 420 000 kronor. Foto: Privat

Åtta månader in i vänskapsrelationen bad Leviev om att få låna 250 000 kronor efter att hans tillgångar låsts då hans familj fängslats i hemlandet. 

Efter det har han lånat ytterligare 170 000 kronor av Pernilla utan att hon någonsin fått så mycket som en krona tillbaka. 

– Jag hade inte ens en dålig magkänsla, han var ju min vän och jag hade ingen tanke på att det var några konstigheter. Han hade ju privat chaufför, privatplan, kunde boka rum för 45 000 kronor natten. Det fanns inga problem med pengar så det var inte konstigt att tro att han skulle föra över pengarna direkt till mig sen, säger hon. 

Efter Levievs gripande säger hon att det är med glädje som hon tar emot nyheten. 

– Jag är väldigt lycklig över att rättvisan äntligen kommer nu, och jag är väldigt tacksam över medierna som har gjort detta möjligt, säger hon och forsätter: 

– Han är där han förtjänar, och så glad att allt jag och Cecile har kämpat för har visat resultat. Det har hjälpt många människor där ute.

Den populära dejtingappen används i hela världen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.