Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tina uppfyller döde sonens sista önskan: ”Mamma, rädda nästa”

Tina Eklund håller som planerat manifestationen 1 september som hennes son önskade - trots att han avled 29 juli
Foto: Privat
Björn Bäckström avled 29 juli i sviterna av ett drogberoende. Nu fullföljer hans mamma manifestationens om han planerade.
Foto: PRIVAT
Björn Bäckström avled 29 juli i sviterna av ett drogberoende. Nu fullföljer hans mamma manifestationens om han planerade.
Foto: Privat

Björn Bäckström kämpade mot ett drogberoende i över 10 år – och beslöt slutligen att tillsammans med sin mamma anordna en manifestation 1 september för andra i samma situation.

Men 29 juli avled han, bara veckor innan manifestationen.

– Han sade: "Mamma, det här är för sent för mig, men rädda nästa", berättar hans mamma Tina Eklund, som nu arbetar vidare för att hålla manifestationen som planerat.

Björn Bäckström avled 29 juli, bara 25 år gammal. Sedan tonåren hade han kämpat mot ett drogberoende, och åkt in och ut från olika behandlingskliniker runtom i landet.

Han hade både vårdats frivilligt och tvångsvårdats. 

Problemen började i skolan, under högstadiet. Han hade flera diagnoser, som dyslexi, panikångest, social fobi och adhd som bidrog till att förvärra hans situation.

– Skolan fick honom att känna sig misslyckad och han fick dålig självkänsla, säger Tina Eklund, 56, hans mamma.

Hon berättar att Björn då vände sig till droger i hopp om att må bättre. Trots upprepad behandling blev hans situation inte bättre annat än under kortare perioder.

Fick barn – levde drogfritt en period

Han fick en dotter tillsammans med sin flickvän, och höll sig borta från drogerna en lite längre period, men snart var han fast i sitt beroende igen.

Tidigare i våras sa han till henne han ville anordna en manifestation mot den förda narkotikapolitiken och samhällets bristande förmåga att individanpassa behandlingen. 

Han upplevde att samhället svikit honom. Trots att han fått hjälp hade han fallit mellan hålen i skyddsnätet.

– Vården han fick var aldrig anpassad till hans person. De bara ställde högre och högre krav på honom, berättar Tina Eklund.

Tina Eklund berättar att hon länge kämpade för sin son – men till slut så gick det inte längre.
Foto: PRIVAT

Under hela den här långa kampen har hon stått sin son nära och försökt att hjälp till så gott hon har kunnat.

Självklart ställde hon upp när han bad henne stödja arbetet med manifestationen, som har till syfte att öka förståelsen för drogproblematiken. 

– Han var med i planeringen av manifestationen. Han skulle vara med. Han har designat tröjan vi skulle sälja, berättar Tina Eklund.

Hon berättar om sitt engagemang:

– Politiker måste se den här frågan för det dör två, tre personer om dagen i Sverige i detta.

Manifestation i Humlegården

Men med hans död ville Tina Eklund inte att manifestationen skulle ställas in. I stället fortsätter hon att arbeta för att den ska hållas som planerat, 1 september i Humlegården i Stockholm. Hon har sökt och fått tillstånd, och via en sida på Facebook kan man anmäla intresse.

Där skriver hon:

”Ett evenemang för våra närstående och medmänniskor. Många av oss har gjort den ofattbara förlusten av en närstående. Andra av oss krigar för våra närståendes rätt till relevant, individuell vård”.

Hon avslutar:

”Beroendevård och narkotikapolitik måste förändras så det fungerar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.