"Timmarna"

Publicerad
Uppdaterad
USA. Av Stephen Daldry. Med Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, Ed Harris, Toni Collette, Miranda Richardson, Stephen Dillane, Claire Danes. Längd: 1.54

drama

Utanför London framsläpar en självmordsbenägen hustru sina dagar strax efter första världskriget. Arbetet med en roman håller henne uppe, den ska senare göra henne berömd Virginia Woolf. I USA strax efter andra världskriget läser en krisande hemmafru boken. I nutid förbereder en kvinna, som påminner om bokens huvudperson, en fest för en aidssjuk skyddsling. Mellan dessa tre kvinnor vandrade Michael Cunninghams prisade roman. Och kring dem rör sig Stephen Daldrys film. Med dyster lätthet förmedlar den en smärtsam längtan efter ett levande liv bortom den tomma tryggheten. Inget är enkelt, priset för utbrytningar högt konsekvenserna kanske inte ens försvarbara. Kidman fick en välförtjänt Oscar i början av veckan för porträttet av författarinnan på gränsen till nervsammanbrott. Med sitt blixtrande intellekt och sin mentala instabilitet skrämmer hon omgivningen, blir en skygg rebell mot den patriarkala ordningen i hemmen och samhället. Även de övriga skådespelarna är storartade. Moore gör ännu en olycklig lyxhustru i en prydlig efterkrigsidyll och Streep som omvandlar rastlös oro till ambitiösa omsorger men också de andra, Toni Collette fångar ett helt kvinnoöde på fem minuter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag