Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timbuktu tar jobb
i nya MP-gruppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jason "Timbuktu" Diakité.
Foto: Anders Wejrot

Efter Tobias Billströms kritiserade uttalande om att minska antalet invandrare kontrar nu Miljöpartiet.

Expressen.se kan nu avslöja att MP bildat en arbetsgrupp mot rasism - med artisten Timbuktu som en av ledamöterna.

– Det är viktigt nu att vi gör vad vi kan för att försöka motarbeta rasism och högerextremism i vårt land, säger Jason "Timbuktu" Diakité till Expressen.

Migrationsminister Tobias Billström fick kritik när han meddelade att den moderata arbetsgrupp som han leder ska se över hur man kan minska antalet asyl- och anhöriginvandrare.

Expressen kan nu avslöja att uttalandet inspirerat Miljöpartiet att starta en egen arbetsgrupp. Partistyrelsen har sammansatt en arbetsgrupp som ska verka för "minskad främlingsfientlighet och rasism".

"Viktig fråga"

Arbetsgruppen ska ledas av partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm. I september ska gruppen redovisa vad den kommit fram till.

– Vi vill ta vårt att ansvar för att se vad vi kan göra för att minska främlingsfientligheten i Sverige. Vi tror det kommer vara en viktig fråga i valrörelsen 2014, säger Maria Ferm.

"Motarbeta rasism"

Bland de åtta ledamöterna finns flera kända personer som inte är politiker - bland annat artisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu.

– Det betyder jättemycket att han och de andra personerna som inte har en partipolitisk bakgrund och inte är medlemmar i Miljöpartiet faktiskt vill hjälpa till med det här arbetet, säger Ferm.

Timbuktu själv ser fram emot arbetet i MP:s arbetsgrupp.

– Det är viktigt nu att vi gör vad vi kan för att försöka motarbeta rasism och högerextremism i vårt land. Det handlar om vilken typ av land vi vill att Sverige ska vara framöver, säger han till Expressen.

Arbetsgruppen som ska jobba mot rasism

Sammankallande

Maria Ferm, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson i MP

Ledamöter

Philip Barnard, språkrör för Grön Ungdom Syd

Jason "Timbuktu" Diakité, artist

Ayse Duyar, kommunpolitiker i Luleå

Susanne Gunnarsson, ordförande Forserum samhällsförening

Isobel Hadley-Kamptz, författare och statstjänsteman

Mehmet Kaplan, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson i MP

Navid Modiri, programledare och musiker

Hidayet Tercan, entreprenör och föreläsare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.