Jason "Timbuktu" Diakité. Foto: Anders Wejrot
Jason "Timbuktu" Diakité. Foto: Anders Wejrot

Timbuktu tar jobb
i nya MP-gruppen

Publicerad

Efter Tobias Billströms kritiserade uttalande om att minska antalet invandrare kontrar nu Miljöpartiet.

Expressen.se kan nu avslöja att MP bildat en arbetsgrupp mot rasism - med artisten Timbuktu som en av ledamöterna.

– Det är viktigt nu att vi gör vad vi kan för att försöka motarbeta rasism och högerextremism i vårt land, säger Jason "Timbuktu" Diakité till Expressen.

Migrationsminister Tobias Billström fick kritik när han meddelade att den moderata arbetsgrupp som han leder ska se över hur man kan minska antalet asyl- och anhöriginvandrare.

Expressen kan nu avslöja att uttalandet inspirerat Miljöpartiet att starta en egen arbetsgrupp. Partistyrelsen har sammansatt en arbetsgrupp som ska verka för "minskad främlingsfientlighet och rasism".

"Viktig fråga"

Arbetsgruppen ska ledas av partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm. I september ska gruppen redovisa vad den kommit fram till.

– Vi vill ta vårt att ansvar för att se vad vi kan göra för att minska främlingsfientligheten i Sverige. Vi tror det kommer vara en viktig fråga i valrörelsen 2014, säger Maria Ferm.

"Motarbeta rasism"

Bland de åtta ledamöterna finns flera kända personer som inte är politiker - bland annat artisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu.

– Det betyder jättemycket att han och de andra personerna som inte har en partipolitisk bakgrund och inte är medlemmar i Miljöpartiet faktiskt vill hjälpa till med det här arbetet, säger Ferm.

Timbuktu själv ser fram emot arbetet i MP:s arbetsgrupp.

– Det är viktigt nu att vi gör vad vi kan för att försöka motarbeta rasism och högerextremism i vårt land. Det handlar om vilken typ av land vi vill att Sverige ska vara framöver, säger han till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag