Foto: Scanpix
 Foto: Scanpix

Tillverkarna slipper ansvar för vaccinet

Publicerad
Uppdaterad
Tillverkaren av vaccinet, Glaxo Smith Kline, kräver ansvarsfrihet för eventuella framtida biverkningar.
I går avslöjades att Danmark gått med på kraven.
I Sverige hemlighålls avtalet.
- Den klausulen i kontraktet är sekretessbelagd, säger Anders Tegnell vid socialstyrelsen.
Den danska tidningen Jyllands-Posten avslöjade i går att Glaxo Smith Kline krävt – och fått – ansvarsfrihet i Danmark.
Socialministern, Jakob Axel Nielsen har bekräftat för tidningen att Danmark, i likhet med många andra länder, har valt att ingå ett sådant här avtal:
– Om vi inte hade accepterat villkoret hade vi inte kommit i gång med vaccinproduktionen så snabbt, säger han.
Det innebär att eventuella stora ersättningskrav hamnar på danska staten, enligt Jyllands-Posten.
Det handlar alltså om att slippa det normala produktansvaret och sätta ut vaccinet på marknaden så fort som möjligt.

Sekretessbelagd klausul

Vad som gäller i Sverige vägrar både socialstyrelsen och Glaxo Smith Kline berätta.
– Den klausulen i kontraktet är sekretessbelagd, säger Anders Tegnell, ansvarig för smittskyddsfrågor vid socialstyrelsen, till Expressen.
Enligt honom är sekretessen ett önskemål från GSK.
Förstår du att sådant här oroar människor?
– Ja, men oberoende av hur kontraktet ser ut i det här fallet är det fortfarande så att vaccinet ingår i det normala försäkringssystemet som finns i Sverige. Det täcks av läkemedelsförsäkringen och skulle någon mot all förmodan bli skadad gäller precis samma regler som i alla andra fall.

”Affärskänslig information”

Glaxo Smith Klines informationschef Jonas Vikman har samma inställning:
– Det här rör vårt avtal med Sverige om pandemivaccinet. Det avtalet är inte publikt, därför är jag förhindrad att kommentera delar ur det.
Varför är det så hemligt?

– Det utgör nämligen affärskänslig information för GSK.
Varför skulle man inte vilja ta ansvar för sina egna produkter?

– Som sagt, jag kommenterar inte delar av ett sekretessbelagt avtal.

”Ingen politisk fråga”

Hittills har mellan 2 miljoner och 2,5 miljoner svenskar vaccinerats med Pandemrix. Expressen har sökt folkhälsominister Maria Larsson för en kommentar.
– Det är ingen politisk fråga. Regeringen har gett uppdraget till socialstyrelsen att teckna avtalet, säger hennes pressekreterare Niclas Thorselius.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag