Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tillväxtverket trixade bort lyxmiddagarna

Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Roger Vikström

Tillväxtverket smarta trick gjorde att de kunde få tillbaka tiotusentals kronor genom att förvandla lyxmiddagen på Grand Hôtel till en seminariekostnad, skriver Dagens Nyheter.

290 medarbetare från Tillväxtverket serverades bland annat halstrad pilgrimsmussla, rökt ankbröst och ankleverterrin den 19 maj på Grand Hôtel. Priset per person landande på 1476 kronor. Allt bokfördes på kontot för seminarier. På detta konto har myndigheten under flera år bokfört firmafester, middagar samt nöjesaktiviteter, vilket gjort att de kunnat kräva tillbaka stora summor i moms.

Myndigheter har rätt att begära kompensation för momskostnader med undantag för representation, då gäller samma begränsningar som för företag. Skatteverket tillåter avdrag för kostnader om maximalt 90 kronor per person och måltid, vilket motsvarar 14 kronor per person i moms.

Listiga bokföringsknep

Så efter middagen på Grand Hôtel kunde Tillväxtverket med sitt listiga bokföringsknep kräva tillbaka hela momsen om 52081 kronor, jämfört med 4060 som hade varit fallet om de följt reglerna för representation, enligt DN.

– Det här låter som att det är internrepresentation och att det bara skulle vara 90 kronor plus moms, det är samma begränsningar som för alla andra, säger Richard Nilsson på Skatteverkets rättsavdelning till DN.

Flera andra gånger, under många år, har Tillväxtverket bokfört middagar som seminarier och nöjesaktiviteter. Även inköp på Systembolaget har kallats för seminariekostnad. Det handlar alltså om stora summor som myndigheten kunnat kvittera ut, och upplägget balanserar på gränsen för vad som är tillåtet.

– Det är svårt för oss att säga exakt var gränsen går just i det här fallet, det är ett svårt gränsdragningsfall och det här är tveksamt, säger Anneli Möller, jurist på Skatteverk, till DN.

Nöjen blir seminariekostnader

Vanligt förekommande har även varit att middagar, nöjesaktiviteter som bowling och laserspel flyttats från kontot för intern representation till seminariekonton. Medarbetarna går ut och äter dyrt och roar sig, men sedan bokförs det som seminariekostnad. Detta resulterar i att myndigheten hamnar långt ner på skalan över representationskostnader, rapporterar DN.

Förklara sig

Efter avslöjandet tvingas Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet förklara sig inför regeringen. Statssekreterare Marita Ljung ska på näringsminister Annie Lööfs uppdrag reda ut vad som försiggått på Tillväxtverket.

–  Jag vill naturligtvis höra mera om vad det är som har hänt. Vad de har för regler och riktlinjer och hur hon har tänkt komma till rätta med det här utifrån att hon själv tycker att en del saker inte har varit riktigt korrekta, säger Marita Ljung till DN och fortsätter:

– Jag förstår att det här sticker i ögonen, jag kan själv tycka att det inte är acceptabelt på det här sättet, som man har hanterat en del summor.

Christina Lugnet har tidigare sagt, enligt DN, att hon inte kände till att fri kost var en skattepliktig förmån. Detta är något som Marita Ljung ska ta upp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!