Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tillväxtverket festade upp skattepengar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet menar att vissa av myndighetens utgifter gick över gränsen. Andra inte. ”Grand Hôtel var faktiskt det billigaste alternativet.”
Foto: Olof Holdar / Magnus Jönsson

Spabesök, middagar, vin och besök på slott och herrgårdar. Tillväxtverket har sedan januari 2010 spenderat mer än 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation- allt på skattebetalarnas bekostnad, skriver Dagens Nyheter.

Tillväxtverket har drygt 300 anställda, myndigheten ansvarar för att dela ut EU:s regionala bidrag och ska sköta olika satsningar för tillväxt och företagande.

Sedan januari 2010 har Tillväxtverket spenderat mer än 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation samt 9 miljoner kronor på intern utbildning och andra konferenser.

Ett exempel är den årliga medarbetardagen på Grand Hotel i Stockholm i maj gick på över en miljon kronor. Bara middagen kostade 1476 kronor per person inklusive vin, vilket är än dubbelt så mycket som verket egna riktlinjer tillåter, enligt DN.

Följer inte sina egna riktlinjer

Under förra året hyrde myndigheten hela Cirkus på Djurgården i Stockholm. Enbart middagen på Hasselbacken kostade 200 000 kronor. 2010 hyrdes Kinateatern och banketten till de drygt 200 tjänstemännen servades på hotell Sheraton.

Myndighetens riktlinjer säger att dyrare restauranger får väljas vid representation med utländska besök. Annars ska restauranger som möjliggör att representationskostnader kan hållas nere" väljas.

Besök i Åre

En återkommande destination för myndighetens tjänstemän är skidparadiset Åre. I slutet på januari i år anordnades en resa dit. Konferensen varade 6,5 timmar och avslutades med spa-besök och trerätters middag. Dagen efter ägnades åt ”utomhusaktiviteter”, enligt programmet. Priset för allt blev 116 174 kronor.

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet medger att vissa av kostnaderna inte är okej men försvarar andra:

– Grand Hôtel var faktiskt det billigaste alternativet, säger hon till DN.

I fjol fick verket sex miljoner extra för att klara av att sköta verksamheten, men i år sade regeringen nej. Det innebär att verket måste spara 10 miljoner kronor.

Är det okej att äta lyxmiddag för skattepengar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.