Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tillslag mot Nationella frontens högkvarter

Marine Le Pens assistent misstänks för brott.Foto: Christian Alminana / AP TT NYHETSBYRÅN
Marine Le Pen ställer upp i franska presidentvalet.Foto: Hussein Malla / AP TT NYHETSBYRÅN

Fransk polis har under måndagen sökt igenom Nationella frontens högkvarter i Paris.

Detta eftersom man misstänker att partiledaren Marine Le Pens assistent tagit emot felaktiga betalningar från EU-parlamentet.

Enligt Reuters rör det sig om drygt tre miljoner kronor.

Nationella fronten har tidigare avfärdat dessa anklagelser som ett försök att störa den presidentvalskampanj som Marine Le Pen är inne i för närvarande.

– Det verkar vara en medial insats vars mål är att störa presidentvalkampanjens gång, säger en källa inom partiet till Reuters.

Misstankarna mot partiet grundar sig i att en av Le Pens assistenter har fått betalt från EU-parlamentet, trots att hon ska enbart ska ha arbetat på partiets partihögkvarter i västra Paris.

EU-parlamentet har krävt att få tillbaka pengarna, och man har hotat Le Pen med löneavdrag om de tre miljoner kronor inte betalas tillbaka.

Enligt The Guardian kan det komma att röra sig om drygt 65 000 kronor som tas från Le Pens lön varje månad.

"Beslutet fattat av politiska motståndare"

Le Pen har enligt Reuters kallat EU-parlamentets beslut för "politiskt".

– Det är ett ensidigt beslut fattat av politiska motståndare, utan bevis och utan att invänta beslut från domstolen där jag har startat ett ärende, säger partiledaren.

Det är inte första gången som EU-parlamentet riktar kritik mot Nationella Fronten. Enligt The Guardian har fem av partiets ledamöter, däribland Le Pens far Jean-Marie Le Pen, fått avdrag på lönen eftersom de har missbrukat utbetalade pengar och vägrat att betala tillbaka dessa.

Missbruk av utbetalningar är något som flera partier i EU-parlamentet har anklagats för, men de flesta har valt att betala tillbaka dessa efter att krav riktats mot dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.