Tillfångatagna IS-systrar på väg tillbaka till Sverige

Hör Expressens mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé om de två kvinnor som är på väg till Sverige.
Marknadsplats i IS-fästet al-Hol i Nordöstra Syrien. Kvinnorna på bilden är inte de som förekommer i texten.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Utrikesdepartementet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-krigare visar upp sina vapen och flaggor.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

De två systrarna från Stockholmstrakten hade inte ens fyllt 18 år när de rymde från sina föräldrar i Sverige för att ansluta sig till IS. Via Turkiet smugglades de över till det självutropade ”kalifatet” i Syrien – för att senare tillfångatas av regeringsarmén. 

Nu är de på väg tillbaka till Sverige, kan Expressen avslöja.

”Vi kan bekräfta att det finns uppgifter om frihetsberövade kvinnor och barn i Syrien samt att ambassaden i Beirut följer dessa ärenden noga” skriver UD:s presstjänst i en kommentar till Expressen.

Efter att de svenska systrarna rymt från sina föräldrar tog de sig ner till Syrien. De anslöt sig till IS, varpå båda gifte sig och fick barn. Efter att IS kollapsat flydde de för ett år sedan med sina barn och ett 30-tal andra familjer från de kurdkontrollerade delarna i nordöstra Syrien. Medan de övriga lyckades ta sig förbi gränsen till Turkiet valde systrarna fel flyktväg – och hamnade i regimkontrollerade områden. Där greps de och transporterades sedan med sina barn till Damaskus.

– De ställdes inför rätta och en domare kom fram till att de gjort sig skyldiga till illegalt inträde på syrisk mark, säger källor i Damaskus till Expressen. 

Utrikesdepartementet i Stockholm bekräftar att svenska kvinnor och barn är frihetsberövade i Syrien.

”Ambassaden i Beirut följer dessa ärenden noga”, skriver UD i en kommentar.

Expressen kan nu avslöja att systrarna kommer att överlämnas till Sverige inom kort.

DNA-testas

Svenskorna fördes först till det ökända fängelset Sednayah men hamnade sedan i det mer påkostade fängelset Adra utanför Damaskus. 

– Myndigheterna i Syrien har gett Sverige tillstånd för att träffa dem. Svensk personal har redan varit i kontakt med systrarna, säger en källa. 

Sveriges ambassad i Beirut arbetar med både Libanon och Syrien. Systrarnas identitet är redan fastställd, enligt Expressens uppgifter. Det som nu återstår är att fastställa även barnens identitet. 

– Precis som de andra som hämtades till Sverige kommer kvinnorna och barnen att lämna DNA. Det är det säkra sättet för att fastställa deras identitet, säger källan.

”Paradiset”

När systrarna anslöt sig till IS och hamnade i Syrien tog de kontakt med sina föräldrar i Stockholm. Familjen var chockad – och försökte att få dem återvända hem till Sverige. Familjen etablerade en telefonkontakt och bad personer i muslimska föreningar att prata med systrarna, för att få dem att ändra sig och lämna Syrien.  

– Systrarna vägrade. De sa till sin mamma: ”vi hör hemma här och vi vill att du ska flytta hit i stället. Här är paradiset”, säger Expressens källa.

Enligt vad Expressen erfar är myndigheterna i Damaskus samarbetsvilliga och har redan etablerat kontakt med Sverige för att överlämna kvinnorna.

– En domare kom fram till att de har brutit mot lagen om illegalt inträde in i landet. När det gäller kopplingen till IS blir det ett fall för Sverige, säger källan.  


TV: Kvinna häktad – hade med sig tre barn från IS-område

3 december 2020: En kvinna som misstänkts för att ha anslutit sig till IS 2014 har återvänt till Sverige tillsammans med sina tre barn. Så här rapporterade Expressen när kvinnan häktats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.