Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TikToks drag – för att stoppa covid-19-lögner

Fler än sex miljoner konton stängdes ner eftersom de bröt mot TikToks regler under andra halvåret av 2020.
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / WANG JIANFENG / COSTFOTO/SIPA US SIPA USA

Inte alla kan hålla sig till reglerna.

89 miljoner videos och sex miljoner användare togs bort från TikTok under andra halvåret av 2020.

Den populära sociala medier-plattformen TikTok släpper varje halvår en så kallad transparensrapport för att visa hur de arbetar för att skapa en säkrare plattform och hur de agerar mot de som bryter mot reglerna. 

Rapporten för andra halvåret av 2020 visar att TikTok raderade fler än 89 miljoner videos globalt eftersom de bröt mot TikToks regler eller allmänna villkor, bland annat genom att sprida desinformation om corona eller USA-valet.

Det låter kanske mycket, men utgjorde mindre än en procent av samtliga uppladdade videos under perioden. 83 procent togs bort innan någon såg dem.

Jobbar mot desinformation

Precis som många andra plattformar valde TikTok att aktivt informera sin användare om Covid-19. Bland annat utvecklades en informationshub kring Covid-19, informationsbanners om viruset sattes på fler än tre miljoner videos och hashtaggar som länkade användarna vidare till WHO och lokala hälsomyndigheter. 

Fler än 50 000 konton stängdes ner eftersom de spred felaktig information kring Covid-19 och 350 000 videos raderades i USA eftersom de spred felaktiga uppgifter eller desinformation kring valet.

Under halvåret stoppade även TikTok alla annonser kopplade till viktnedgångsprodukter.

Anmälan mot TikTok: Lurar barn

Flera europeiska länders konsumentorganisationer går samman

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.