Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiktok stämmer Trump-administrationen

President Donald Trump.
Foto: STEFANI REYNOLDS / STELLA PICTURES
Tiktok.
Foto: SHELDON COOPER / SHUTTERSTOCK

Den kinesiska videodelningstjänsten Tiktok stämmer Trump-administrationen. 

Detta efter Donald Trumps order om att förbjuda appen i USA – om de inte fått nya amerikanska ägare inom 45 dagar, skriver Washington Post. 

Tiktok skriver att Trumps beslut ”inte är förankrat i befogad oro för nationell säkerhet”. 

Den populära kinesiska videodelningstjänsten Tiktok kommer under måndagen att lämna in en stämningsansökan mot Trumpadministrationen, rapporterar Washington Post. 

Detta efter presidentens tidigare ultimatum om att Tiktok måste hitta nya, amerikanska ägare inom 45 dagar om han inte ska förbjuda appen i USA. 

Samlar in enorma mängder personlig information

Appen har på grund av sin kinesiska ägare, ByteDance, setts som en säkerhetsrisk då den samlar in enorma mängder personlig information om sina användare som den enligt lag kan vara tvingad att dela med kinesisk underrättelsetjänst. 

Enligt Tiktok finns det dock ingen grund för att hävda att appen skulle äventyra den nationella säkerheten i USA. De menar att Trump-administrationens ultimatum inte har föregåtts av en rättvis process. 

Stämningen kommer att lämnas in i delstaten Kalifornien, rapporterar Washington Post.  

Samtidigt för ByteDance förhandlingar med amerikanska mjukvarujätten Microsoft om att sälja det amerikanska innehavet av Tiktok. En överenskommelse skulle kunna vara i hamn den 15 september, enligt Microsoft, alltså vid samma tid som den amerikanska regeringens tidsfrist löper ut. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.