Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiggerisamordnarens vändning om en ny lag

<p>Norska NRK har granskat tiggerimiljön i staden Bergen.</p>Foto: Colourbox
<p>Den tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson har bytt ståndpunkt.<br></p>Foto: Anders Wiklund/TT

NRK har avslöjat ett omfattande nätverk där rumäner tvingas att tigga, stjäla och prostituera sig.

Den tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson har tidigare bytt ståndpunkt i frågan om kriminaliseringen av tiggeri - och NRKs avslöjande stärkte hans uppfattning.

– Det är kanske det grövsta jag har sett, men jag har sett liknande saker i Sverige, säger han.

I två års tid har NRK:s dokumentärredaktion Brennpunkt granskat tiggarmiljön i Norges näst största stad - Bergen.

Där har de kartlagt ett omfattande nätverk där rumänska ligaledare tvingar rumäner att tigga, stjäla och prostituera sig.

Nätverket innefattar 140 centrala personer som styr eller är en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen. På sina Facebooksidor lägger de upp bilder på exklusiva bilar - och skryter om sin verksamhet.

I ett klipp från dokumentären "Lykkelandet" visas en konversation inifrån en bil där en man som kallas "kungen" konverserar med sina vänner:

– Se på honom, kanske är han hellre storman.

– Se på tiggaren som säljer narkotika.

Vill se ett förbud

I sin utredning i fjol fastslog den före detta tiggerisamordnaren för utsatta EU-medborgare nämligen att kriminalisering av tiggeri inte var lösningen på problemet.

Men Martin Valfridsson har vänt i frågan och vill nu se en kriminalisering av tiggeri.

– Det är motvilligt som jag nu bytt ståndpunkt. Jag tycker inte att ett tiggeriförbud är en elegant lösning men vi kan inte låta det här fortsätta, säger han.

Martin Valfridsson är dock tydlig med att han sedan tidigare bytt ståndpunkt, men att filmen från NRK stärkte hans ståndpunkt.

– Det stärkte mig ytterligare i den uppfattningen jag redan hade bytt till. Det är kanske det grövsta jag har sett, men jag har sett liknande saker i Sverige, säger han.

Den tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson har bytt ståndpunkt.Foto: Anders Wiklund/TT

Martin Valfridsson har tidigare sagt till SVT att han inte tror att ett tiggeriförbud "långsiktigt är det som hjälper individer ur djup fattigdom" och att pengarna gör bättre nytta hos organisationer i ursprungsländer.

– Själva kriminaliseringen tror jag inte hjälper mot fattigdom utan det är helt andra åtgärder som gör det. Då är det utbildning, försörjning, hälsa och strukturella åtgärder, säger han och fortsätter:

– Men med det sagt, utifrån vad jag med stigande oro har sett, så ser jag inte hur vi kan låta det här fortgå.

Vändningen får kritik

Martin Valfridssons vändning i frågan har inte gått obemärkt förbi - och han har fått kritik för sitt nya sätt att se på frågan.

"Hans nya förslag skyddar naturligtvis inte tiggarna. I själva verket går de miste om pengar som gör stor nytta i hemländerna: de fattiga romerna kan inte längre bygga hus, skicka sina barn till skolan, köpa mediciner till sina sjuka föräldrar, sätta mat på bordet", skriver Feministiskt initativ-politikern Soraya Post och författaren Irka Cederberg på SVT Opinion.

Feministiskt initativ-politikern Soraya Post.Foto: Anna Svanberg

Men Martin Valfridsson menar att antalet tiggare som faller offer för exploateringen väger tyngre än de tiggare som kan skicka pengar till sina hemländer.

– Det finns några som kan tigga in och finansiera husbygg och annat, men det är allt för många som inte får behålla det de tigger in. Och för att skydda de som är väldigt utsatta så ser jag ingen annan lösning än ett förbud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.