Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiggeriförbud införs i Katrineholm

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kommunfullmäktige i Katrineholm har nu röstat igenom ett förbud mot tiggeri.

– Jag kan aldrig acceptera tiggeri i Katrineholm eller i Sverige, sade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i sitt anförande, enligt SVT. 

I början av året publicerade Dagens Samhälle en enkät som visade att över 20 kommuner i landet vill förbjuda tiggeri. 

Skånska Vellinge fick grönt ljus från Högsta förvaltningsdomstolen för att införa förbudet i december förra året. Nu har kommunfullmäktige i Katrineholm röstat ja till att införa ett tiggeriförbud på utpekade platser i kommunen.

37 av de 51 ledamöterna röstade ja, och 14 nej, skriver Sveriges Radio.

Den styrande majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna röstade för ett förbud. Även Sverigedemokraterna ställde sig bakom.

– Jag kan aldrig acceptera tiggeri i Katrineholm eller i Sverige, sade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i sitt anförande, enligt SVT. 

Vill se nationellt förbud

Till Expressen säger Dahlström att han inte ser tiggeri som en framkomlig väg. 

– De här personerna ska naturligtvis vara hemma i sina hemländer och se till att deras barn går i skola och att de skaffar sig ett arbete. Tiggeri går i arv, säger han.

– Jag tycker att det är skandal att Sverige inte tar ett nationellt beslut i den här frågan. Generation efter generation ska inte sitta utanför våra affärer.

Enligt Göran Dahlström har det suttit tiggare på ungefär tio till tolv platser i kommunen. 

Förbudet ska träda i kraft den 1 augusti i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.