Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiggeriet upp på M-stämman i höst

Förbundsstämman för Moderaterna i Bohuslän har bestämt sig för att kräva ett förbud mot tiggeriet på M-stämman i höst.
Foto: Cornelia Nordström
Moderaternas talesperson i juridiska frågor, förra justitieministern Beatrice Ask, har tidigare föreslagit att organiserat tiggeri ska kriminaliseras.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Moderaterna i Bohuslän kräver ett tiggeriförbud.

Förslaget gick igenom med stor majoritet.

– Den reflexmässiga inställningen är att det är godhet att låta folk få tigga i Sverige. Men det är tvärtom. Man låser in människor i en social situation som inte är bra för någon, säger Henrik Sundström, ordförande för M i Bohuslän.

Men han har inte partiledningen med sig.

– Att förbjuda den enskilde att be om hjälp är dock inget vi avser föreslå, säger partisekreterare Tomas Tobé till Expressen.

Bohuslänsmoderaternas förslag om att förbjuda tiggeri kommer att behandlas på höstens M-stämma.

– Vi har kommit till ett läge då vi måste bestämma oss för om tiggeri är en framkomlig väg för att lösa ett socialt problem, säger Henrik Sundström till Expressen, och berättar om en Rumänienresa som Maria Plass, riksdagsledamot för Moderaterna i Västra Götaland gjorde i början av veckan:

– Hon var där med en parlamentarisk delegation. De fick möta presidenten, talmannen och ett antal organisationer. Rumänien har en mängd sociala program för att hjälpa de här människorna. De var tydliga med att de vill att Sverige och andra EU-länder reglerar tiggeriet eftersom det står i vägen för deras sociala insatser.

Vilken typ av sociala insatser menar du att Rumänien gör för de här människorna? 

– Det finns bland annat ett program som innebär att man får betalt och får mat om man stannar i Rumänien i stället för att åka utomlands och tigga. Men ett villkor är att de följer med sina barn och äter med dem i skolan, för att visa att de är kvar.

Henrik Sundström vänder sig även mot bilden av Rumänien som ett land med hög arbetslöshet.

– En sak som många inte har reflekterat över är att Rumänien har lägre arbetslöshet än Sverige.

Du tror inte att diskriminering kan vara en orsak till att dessa människor hamnar utanför den rumänska arbetsmarknaden? 

– Vi ska inte tro att Sverige är mindre diskriminerande. Det är inte så att människor här erbjuder dem jobb, säger Henrik Sundström till Expressen.

Bohuslän tycks vara den enda förbundsstämma bland de 25 som finns inom M som har tiggeriet på dagordningen.

Men förslaget gick igenom med lätthet.

– Beslutet togs med en ganska förkrossande majoritet. Ett argument var att samma regler ska gälla i alla landets kommuner, säger Henrik Sundström, till TT.

Han syftar på att reglerna i dag kan skilja mellan kommuner.

Beslutet innebär ett krav på att förbudet mot tiggeri, som togs bort 1981, ska återinföras.

Känslig fråga

Tiggeriet är en infekterad politisk fråga. Moderaternas talesperson i juridiska frågor, förra justitieministern Beatrice Ask, har föreslagit att organiserat tiggeri ska kriminaliseras. Men att förbjuda själva tiggeriet, att låta fattiga människor be om hjälp, har det inte talats om från partiledningens sida.

– Men Beatrice Ask föreslog också åtstramningar i ordningslagen, säger Henrik Sundström till Expressen.

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, lämnar följande uttalande till Expressen:

– Organiserande av tiggeri bör kriminaliseras och vi behöver agera för att hindra illegala bosättningar att växa fram. Sverige behöver också agera på EU-nivå för att både ställa krav och ge stöd för utsatta människor som nu söker sig till andra länder för att tigga. Att förbjuda den enskilde att be om hjälp är dock inget vi avser föreslå.

I Västra Götaland höll totalt fem M-förbund stämma i helgen. På några av de andra var den hett omdiskuterade decemberöverenskommelsen uppe. Norra Älvsborg avslog motioner om att riva upp överenskommelsen. I Göteborg avslog förbundsstyrelsen tre motioner i frågan.

Samtliga avslogs

Bohusläns beslut blev en kompromiss.

– Vi kräver inte att partiledningen ensidigt ska riva upp avtalet. Beslutet blev att partiledningen ska bryta avtalet om regeringen bryter mot intensionerna i uppgörelsen, till exempel budgetramverket. Det är inget krav men en tydlig signal, säger Henrik Sundström, till TT.

Även på förbundsstämmorna i Stockholms län och i Örebro län fanns motioner som krävde att decemberöverenskommelsen skulle brytas. Men samtliga avslogs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.