Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiggerisamordnare: Ge inte pengar i muggen!

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ge inte pengar i muggen. Skänk hellre till organisationer som hjälper tiggare, det säger regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson och backas upp av ansvarig minister Åsa Regnér, S.
Foto: Per Wissing
"Jag tycker att det är meningsfullt att betala till organisationer. Inte minst för att de har långsiktigt arbete och också för att omkostnaderna som organisationerna har inte får överstiga mer än 20-25 procent", säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Foto: Lisa Mattisson Exp

Ge inte pengar i muggen. Skänk hellre till organisationer som hjälper tiggare.

Uppmaningen kommer från regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson och backas upp av ansvarig minister Åsa Regnér, S.

– Jag tycker att det är en bättre lösning att man betalar till de här organisationerna, säger Regnér.

De senaste sju månaderna har Martin Valfridsson besökt omkring 80 kommuner, flera frivilligorganisationer och rest till tiggarnas hemländer Rumänien och Bulgarien. I februari nästa år ska han presentera nationella riktlinjer för utsatta EU-medborgare. Och nu på fredag anordnar regeringen en nationell konferens i Stockholm för att sprida kunskap om situationen i tiggarnas hemländer och om hur hjälporganisationer kan verka på plats.

På fredagen publicerade DN Debatt ett inlägg av Martin Valfridsson och Åsa Regnér där de skriver att de vill minska antalet EU-invånare som tillfälligt vistas i Sverige.

Under kartläggningen har Valfridsson reagerat på flera saker, bland annat att många gravida tigger.

– Det finns ingen statistik så det är svårt att vetenskapligt kunna säga att det är så men jag kan inte dra någon annan slutsats än att det är vårt givarbeteende gruppen anpassar sig efter. Det verkar som att kvinnor som tigger får in mer pengar och gravida och funktionshindrade får ännu mer, säger Martin Valfridsson.

Varnar för konsekvenser

Han betonar att han inte vill kritisera den som ger till en behövande men varnar för att det får konsekvenser.

– Jag menar att en hundralapp till en organisation som har ett genomtänkt och bra sätt att arbeta på i ursprungsländerna gör mer nytta för den här utsatta gruppen än om man skänker den i en pappmugg. Det försvinner, det är omkostnader för att komma till och från Sverige, säger han.

Martin Valfridsson har svårt att säga exakt hur mycket pengar som skänks men säger att det är mycket.

– Det finns personer som tigger i nästan varje svensk kommun och i de stora sitter många. Det är klart att jag kan göra någon uppskattning men det skulle få väldiga effekter. Det är stora belopp.

Vill inte förbjuda givandet

Ansvarig minister, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, backar upp Valfridssons rekommendation om att hellre ge till organisationer.

– Jag tycker att det är meningsfullt att betala till organisationer. Inte minst för att de har långsiktigt arbete och också för att omkostnaderna som organisationerna har inte får överstiga mer än 20-25 procent, säger hon.

Men Regnér är inte beredd att lagstifta om att förbjuda givandet. Hon vill hellre se hur regeringens pågående åtgärder fungerar.

– Vi tittar på människohandel och avhysning. Och vi uppmuntrar organisationers arbete och vi har avtal. Jag hoppas att man på det sättet kan göra så att man inte kommer till Sverige och ber om pengar, säger hon.

Tror du att tiggeriet minskar med en rekommendation att ge till organisationer? 

– Jag tycker att det är en bättre lösning att man betalar till de här organisationerna. Det är inte en bra situation att människor ber om pengar i ett annat land för sin inkomst. Det är bättre att försöka skap värdiga, hållbara villkor i hemländerna.

Under våren har det förekommit uppgifter om att människor utnyttjas för att tigga. I april presenterade Moderaterna ett förslag på DN Debatt för att förbjuda organiserande av tiggeri – ett förslag som fick stark kritik. Bland annat kritiserades bristen på tillräckligt underlag för att det verkligen förekom en organiserad verksamhet. De flesta som kommer till Sverige kommer tillsammans med släktingar, enligt Valfridsson.

– Men det förekommer också, har jag uppgifter om från olika håll, inte bara på en plats, att vissa anser sig ha rätt att kräva en andel av det man tigger in eller att man tar betalt för en plats där man tigger. Det är inte något vi ska acceptera. Sitter man och tiggerska man få behålla det man tigger in, säger Valfridsson som föreslagit för regeringen att se över lagstiftningen för att skydda de utsatta.

Regeringen vill också göra det lättare att avhysa personer från kommunal och privat mark. Det finns i dag flera kommuner som upplåter mark åt utsatta EU-migranter. Valfridsson varnar för att platserna så småningom kan växa till kåkstäder.

– Det finns ett gott syfte bakom och jag ifrågasätter inte viljan att göra rätt. Men om man upplåter mark för boende i form av tält eller husvagnar vad blir det till slut? Man kan inte hindra någon från att komma in där och man kan inte bara rikta det till den här gruppen, säger han.

I juni skrev Åsa Regnér ett avtal med Rumänien för att pressa landet att bättre ta hand om sin fattiga befolkning. Nu jobbar regeringen på att skriva ett liknande avtal med Bulgarien vars socialminister under onsdagen besökte Sverige för att träffa Åsa Regnér.

Fakta:

Namn: Martin Valfridsson.

Uppdrag: Nationell samordnare för utsatta EU-medborgare.

Utbildning: Jurist.

CV/bakgrund: Statssekreterare, rådman, pressekreterare, rättsråd, rättssakkunnig, hovrättsassessor och reporter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.