Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiggare med telefoner kan visst vara fattiga

Det här inlägget har delats av över 10 000 personer. Foto: Faksimil från Facebook
28-åriga Vanessa från Bulgarien satt utanför butiken i Göteborg när butikschefen ska ha kommit ut och hällt vatten över henne. Foto: Lennart Rehnman

Kan en person som tigger pengar äga en mobiltelefon?

På Facebook och Twitter har över 12 000 människor delat ett inlägg om en tiggande kvinna för att hon har en telefon. Något som har lett till tusentals hatiska kommentarer.

Men faktum är att mobiltelefonen har blivit en av människans viktigaste ägodelar – även i världens fattigaste länder. Och välgörenhetsorganisationer skänker telefoner till människor som lever i utsatthet.

– Det här är så otroligt naiva kommentarer från folk som inte vet något om vad som händer bakom, säger Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms stadsmission, till Expressen.

Tiggare på gator och utanför matbutiker har blivit en av Sveriges mest uppmärksammade och infekterade diskussioner, såväl i politiken som över matborden.

I mars anklagades en butikschef för att ha hällt vatten över en tiggande kvinna i Göteborg. I april gick ett ungdomsgäng till attack mot flera tiggande människor utanför Kista galleria i Stockholm.

I Uppsala satte någon upp en lapp vid en Ica-butik som spred lögner om tiggare och Ica i Fornåsa skrev en skylt där de uppmanade sina kunder att "inte ge tiggarna någonting".

Den senaste i raden av attacker mot tiggare handlar om en kvinna som har hängts ut på Facebook. På bilden, som har lags ut av en person i mellersta Sverige, ser man att den tiggande kvinnan knappar på en mobiltelefon.

Möts av motstånd i sociala medier

Inlägget har i skrivande stund delats över 10 500 gånger och tusentals hatiska kommentarer mot tiggare har följt. "Patetiskt" och "organiserat tiggeri" är bara några av orden. Den mest frekventa frågeställningen är varför man tigger om man har råd med en mobiltelefon.

"Så fattig, så fattig. Kasta ut slöddret" och "Men fy, hoppas ingen ger dem pengar", är bara två av kommentarerna.

De uppretade rösterna mot tiggare har dock mött motstånd i sociala medier. Där har flera personer engagerat sig i frågan och förklarat att mobiltelefoner prioriteras högt av personer som kommit till Sverige eftersom det är viktigt att kunna hålla kontakten med familjerna i hemlandet.

Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms stadsmission, förklarar att mobiltelefoner hjälper människor att överhuvudtaget överleva på gatan. Det är med hjälp av telefonen man till exempel kan hålla kontakt med Socialtjänsten, sin familj och sina vänner.

– Det här är så otroligt naiva kommentarer från folk som inte vet något om vad som händer bakom. De vi möter i våra verksamheter är människor som lever i extremt svåra livssituationer. Det är lätt att sitta i sitt hem med sina bilar och hacka på dem som sitter på gatan med en telefon och tigger. Men de har ingen aning om vad som finns bakom. Varenda en har en livshistoria som är oerhört tragisk, säger Borg.

Har blivit en prioriterad ägodel

Krönikören Sonja Abrahamsson har skrivit ett uppmärksammat blogginlägg på Nöjesguiden där hon menar att mobiltelefonen inte längre är en statussymbol.

"De som reagerar över att tiggare har mobiltelefoner lever fortfarande på tiden då mobiltelefoner var en statussymbol som endast så kallade "yuppies" hade råd till", skriver Abrahamsson.

Den teorin får stöd av Unicefs innovationschef Christopher Fabian. Han har i en tidigare intervju med Expressen förklarat att mobiltelefonen har blivit en av de absolut viktigaste ägodelarna för människor världen över, även för dem som bor i de allra fattigaste länderna.

– I Burundi har endast 4 procent av människorna elektricitet, men nästan alla har en telefon. Den är så värdefull för dem att de lägger en femtedel av sin inkomst på att hålla telefonerna laddade, säger Fabian.

"Allt fler skaffar mobil"

Enligt statistik från FN, som vice generalsekreteraren Jan Eliasson har hänvisat till flera gånger, har sex miljarder människor tillgång till mobiltelefoner medan endast 4,5 miljarder har tillgång till rena toaletter.

Mobiltelefonen har gått från att vara en statussymbol till något som de allra flesta har tillgång till.

– Det stämmer att mobilen blivit allt viktigare för människor i många låginkomstländer och att allt fler skaffar mobil. Det är en utgift som de prioriterar trots att de är fattiga, säger Ingeborg Ekblom på Unicef till Expressen.

Kostar mellan 800 och 1 200 kronor

I Facebookinlägget där den tiggande kvinnan hängs ut skrivs det att hon har en iPhone. Något som har spätt på anklagelserna mot henne eftersom det är en av de dyrare telefonmodellerna. Av bilden att döma är det omöjligt att avgöra om det faktiskt är en iPhone. Men faktum är att de äldre modellerna ofta skänks bort av välgörenhetsorganisationer och av privatpersoner som inte har användning för dem.

– Vi har flera samarbetspartners som skänker gamla mobiltelefoner och kontantkort som vi ger till personer som lever i utsatthet. De kan ha barn och föräldrar någonstans i världen och mobiltelefonen är deras enda möjlighet att hålla kontakten, säger Yvonne Borg.

På Blocket kostar en iPhone 4 mellan 800 och 1 200 kronor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!