Tiggaren är gripen och misstänks för grovt brott mot penningtvättslagen. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅNTiggaren är gripen och misstänks för grovt brott mot penningtvättslagen. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggaren är gripen och misstänks för grovt brott mot penningtvättslagen. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Resecentrum i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENResecentrum i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Resecentrum i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tiggande man greps av polis – hade sex miljoner kronor på sig

Publicerad

På måndagen grep Uppsalapolisen en man som tiggde pengar till en bussbiljett. 

I jackan hade han flera sedelbuntar – totalt hela sex miljoner kronor i kontanter, skriver UNT

– Jag har aldrig varit med om det tidigare eller hört talas om det, säger åklagaren Anne Sjöblom som leder förundersökningen.  

På måndagen gjorde Uppsalapolisen ett mycket ovanligt gripande. 

När en polispatrull gjorde en kontroll av en man som tiggde pengar vid centralstationen  upptäckte de snart att han hade riktigt mycket kontanter på sig, skriver UNT

– När poliserna gjorde en närmare kontroll av mannen rasade det ner sedelbuntar från bland annat hans jacka. Det kom bara fler och fler buntar, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta, till tidningen. 

Den totala summan som mannen hade på sig – i jackan och i en väska – var runt sex miljoner kronor, skriver UNT. Mannen som greps är svensk medborgare. 

Nekar till brott

Förundersökningen leds av åklagare Anne Sjöholm. Hon säger till UNT att mannen nekar till brott. 

– Han har lämnat en del förklaringar till pengarna. Förklaringar som gör att vi måste kontrollera uppgifterna, säger Anne Sjöblom till tidningen men vill inte ytterligare gå in på vad för typ av förklaringar han har kommit ed. 

Är det en man som brukar tigga? 

– Jag kan inte säga något om att han brukar eller inte brukar tigga, men de uppgifter jag har fått vid det här tillfället är att han tiggde pengar till en biljett, säger hon till Expressen. 

Polisens presstalesperson i Uppsala, Lisa Sannervik, säger till Expressen att polisen fick larm om mannen från personer som stött på honom vid Resecentrum. 

– De uppgifter vi fick var att han var stökig och uppträdde hotfullt, aggressivt, när folk inte ville ge honom pengar.

Tiggde till bussbiljett – trots miljonerna 

Mannen misstänks för grovt brott mot penningtvättslagen. 

Pengarna är tagna i beslag. Polisen tycker att det hela är mycket märkligt. 

Jale Poljarevius säger till UNT att mannen stod och tiggde pengar till en bussbiljett när poliserna kom fram för att kontrollera honom. Att han gjorde det – samtidigt som han hade sex miljoner kronor i kontanter på sig – gör det hela ovanligt, enligt lokalpolischefen. 

Även Anne Sjöblom tycker att ärendet är mycket märkligt. 

– Ja, det tycker jag. Jag har aldrig varit med om det tidigare eller hört talas om det, säger Anne Sjöblom till Expressen. 

Om brottsrubriceringen säger åklagaren:

– Man misstänker väl att det inte är lagliga inkomster. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag