Tiggare attackerade av ungdomar vid galleria

Ileana Stanescu var en av dem som utsattes för attacken i Kista på tisdagskvällen.
Foto: Privat

Flera ungdomar gick på tisdagskvällen till attack och kastade flaskor mot tiggare utanför Kista galleria i norsvästra Stockholm, uppger polisen.

Ordningsvakter tvingades rädda de utsatta personerna genom att dra in dem i gallerian.

Ileana Stanescu, 59, blev slagen i huvudet, fick kläderna avslitna och fördes till sjukhus, uppger Bienvenido Flores, talesperson för EU-migranter i Stockholm.

– Jag är rädd, jag trodde att jag skulle dö, berättar Stanescu genom tolk för Expressen.se.

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som ett gäng ungdomar gav sig på rumänska tiggare utanför Kista galleria, vilket Dagens Nyheter först rapporterade om.

Uppgifterna om hur många ungdomar det var går isär, men polisen utgår från att det var ett 15-tal.

– Det är ett gäng ungdomar med lokal anknytning i 13–14-årsåldern, enligt ordningsvakterna. Det vi vet är att tre, fyra glasflaskor har kastats mot gruppen med rumäner som stod vid en av entréerna till Kista galleria. Varför vet jag inte, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista.

Han fortsätter:

– Ordningsvakterna kom till undsättning rätt snart och man lyckades få in gruppen rumäner i gallerian och lugnade ner stämningen.

"Kastade stenar och glasflaskor"

Enligt Bienvenido Flores, som arbetar med EU-migranter i Stockholm, uppehåller sig ett 60-tal rumänska tiggare i området runt Kista galleria. På dagarna tigger de pengar och på nätterna sover de som uteliggare i området.

När ungdomsgänget gick till attack blev Ileana Stanescu mest utsatt. Hon ser dåligt och har svårt att gå. Hon har varit i Sverige flera gånger för att tigga ihop pengar till en operation för sin syn. Den här gången har hon varit i Stockholm i ungefär en månad.

– Den kastade stenar och glasflaskor. De skrek att vi inte är välkomna och att de skulle döda mig. De slog mig med egen käpp i huvudet och kastade stenar och olika saker på mig. Jag kunde inte göra något eftersom jag är sjuk och har svårt att röra mig, säger Ileana Stanescu medan Bienvenido Flores tolkar.

Nu är Stanescu orolig för att ungdomarna ska komma tillbaka.

– Jag är rädd, jag trodde att jag skulle dö.

"Försökte hjälpa henne"

Ahmed Amer sålde bröd i närheten och blev vittne till misshandeln.

– Jag såg att de slog och började kasta saker på henne. Hon är sjuk och har svårt att se och jag försökte hjälpa henne, men jag klarade inte de. De var för många, säger han.

Den romska gruppen som utsattes för attacken är kritiska till polisens agerande och säger att de inte skyddade dem från ungdomsgänget.

Mihai Brado, 47, säger att han ringde polisen när ungdomsgänget gick till attack.

– Polisen kom bara och hälsade på ungdomarna, säger han.

"Måste berätta för polisen"

Närpolischefen Jörgen Karlsson försvarar sig mot anklagelserna. Enligt honom hade ungdomarna redan försvunnit från platsen när polisen kom dit.

– Jag tror mer att det är en allmän uppfattning. Det är ingen av dem som har tagit kontakt med oss. Man måste berätta för polisen eller göra en polisanmälan. Det är klart att vi tar det här på största allvar.

Polisen har inga uppgifter om att någon ska ha skadats, eller att hot ska ha framförts. Enligt polisen larmades en ambulans till platsen en timme efter bråket.

– Det visade sig vara en kvinna som var i behov av den men vi har inga uppgifter om orsaken, säger Jörgen Karlsson.

Någon polisanmälan finns ännu inte upprättad från händelsen. Enligt polisen ska bevakningen förstärkas runt Kista galleria. Ingen av de inblandade ungdomarna har kunnat identifieras av polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.