Ileana Stanescu var en av dem som utsattes för attacken i Kista på tisdagskvällen. Foto: Privat
Ileana Stanescu var en av dem som utsattes för attacken i Kista på tisdagskvällen. Foto: Privat

Tiggare attackerade av ungdomar vid galleria

Publicerad

Flera ungdomar gick på tisdagskvällen till attack och kastade flaskor mot tiggare utanför Kista galleria i norsvästra Stockholm, uppger polisen.

Ordningsvakter tvingades rädda de utsatta personerna genom att dra in dem i gallerian.

Ileana Stanescu, 59, blev slagen i huvudet, fick kläderna avslitna och fördes till sjukhus, uppger Bienvenido Flores, talesperson för EU-migranter i Stockholm.

– Jag är rädd, jag trodde att jag skulle dö, berättar Stanescu genom tolk för Expressen.se.

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som ett gäng ungdomar gav sig på rumänska tiggare utanför Kista galleria, vilket Dagens Nyheter först rapporterade om.

Uppgifterna om hur många ungdomar det var går isär, men polisen utgår från att det var ett 15-tal.

– Det är ett gäng ungdomar med lokal anknytning i 13–14-årsåldern, enligt ordningsvakterna. Det vi vet är att tre, fyra glasflaskor har kastats mot gruppen med rumäner som stod vid en av entréerna till Kista galleria. Varför vet jag inte, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista.

Han fortsätter:

– Ordningsvakterna kom till undsättning rätt snart och man lyckades få in gruppen rumäner i gallerian och lugnade ner stämningen.

"Kastade stenar och glasflaskor"

Enligt Bienvenido Flores, som arbetar med EU-migranter i Stockholm, uppehåller sig ett 60-tal rumänska tiggare i området runt Kista galleria. På dagarna tigger de pengar och på nätterna sover de som uteliggare i området.

När ungdomsgänget gick till attack blev Ileana Stanescu mest utsatt. Hon ser dåligt och har svårt att gå. Hon har varit i Sverige flera gånger för att tigga ihop pengar till en operation för sin syn. Den här gången har hon varit i Stockholm i ungefär en månad.

– Den kastade stenar och glasflaskor. De skrek att vi inte är välkomna och att de skulle döda mig. De slog mig med egen käpp i huvudet och kastade stenar och olika saker på mig. Jag kunde inte göra något eftersom jag är sjuk och har svårt att röra mig, säger Ileana Stanescu medan Bienvenido Flores tolkar.

Nu är Stanescu orolig för att ungdomarna ska komma tillbaka.

– Jag är rädd, jag trodde att jag skulle dö.

"Försökte hjälpa henne"

Ahmed Amer sålde bröd i närheten och blev vittne till misshandeln.

– Jag såg att de slog och började kasta saker på henne. Hon är sjuk och har svårt att se och jag försökte hjälpa henne, men jag klarade inte de. De var för många, säger han.

Den romska gruppen som utsattes för attacken är kritiska till polisens agerande och säger att de inte skyddade dem från ungdomsgänget.

Mihai Brado, 47, säger att han ringde polisen när ungdomsgänget gick till attack.

– Polisen kom bara och hälsade på ungdomarna, säger han.

"Måste berätta för polisen"

Närpolischefen Jörgen Karlsson försvarar sig mot anklagelserna. Enligt honom hade ungdomarna redan försvunnit från platsen när polisen kom dit.

– Jag tror mer att det är en allmän uppfattning. Det är ingen av dem som har tagit kontakt med oss. Man måste berätta för polisen eller göra en polisanmälan. Det är klart att vi tar det här på största allvar.

Polisen har inga uppgifter om att någon ska ha skadats, eller att hot ska ha framförts. Enligt polisen larmades en ambulans till platsen en timme efter bråket.

– Det visade sig vara en kvinna som var i behov av den men vi har inga uppgifter om orsaken, säger Jörgen Karlsson.

Någon polisanmälan finns ännu inte upprättad från händelsen. Enligt polisen ska bevakningen förstärkas runt Kista galleria. Ingen av de inblandade ungdomarna har kunnat identifieras av polisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag