Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiggande miljonman är besatt av pengar

Resecentrum i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mannen greps när han tiggde pengar till en bussbiljett.  Foto: BJÖRN LINDGREN /TT

Han greps med sex miljoner kronor när han tiggde pengar till en bussbiljett.

Nu berättar systern till den mystiske mannen för Aftonbladet om hans liv – och hans ständiga besatthet av pengar.

– Någon gång på nittiotalet körde han runt i Finland i en Porsche, klädd i sidenkostym, säger systern till tidningen.

Det var flera personer som kontaktade polisen i måndags eftermiddag efter att en äldre man uppträtt aggressivt utanför resecentrum i Uppsala samtidigt som han försökt tigga pengar till en bussbiljett.

Men när polisen kontrollerade mannen började de rasa sedelbuntar från mannens jacka – och det visade sig att han hade sammanlagt sex miljoner kronor på sig i kontanter.

Mannen är nu misstänkt för grovt penningbrott – samtidigt som den häpnadsväckande historien har väckt stor uppmärksamhet.

 

LÄS MER: Tiggande man greps av polis – hade sex miljoner kronor på sig

 

Aftonbladet har kartlagt mannens bakgrund och även talat med hans syster som berättar hur hennes i dag 55-årige bror alltid varit besatt av pengar.

– Från att han var ungefär fyra år sparade han alla pengar, alltid, varenda veckopeng. Han köpte aldrig någonting, säger hon.

Åt 70 hotellfrukostar utan att betala

Mannen är född i Finland och flyttade till Sverige och Värmland med sin familj 1963, där de levde ett kringflackande liv på grund av pappans jobbsituation.

– Vi flyttade mycket, dit där det fanns jobb för pappa.

Fadern, berättat systern för Aftonbladet, sålde sprit och dömdes för det.

– Vårt liv var lite dåligt, så kan jag säga. Det var oroligt. 

När mannen var i tonåren tog han han färja över till Finland och köpte stora mängder finsk korv, som han sedan sålde till finländare i Sverige med vinst. Under 1990-talet lurade han till sig olika bidrag och greps senare av polisen, då hade han omkring 700 000 svenska kronor på sig.

Mannen har inte haft någon fast adress registrerad i folkbokföringen sedan 2009. 2014 har han dock satt avtryck i officiella register då han åtalades för bedrägligt beteende efter att ha ätit 70 hotellfrukostar utan att betala för sig. Han lurade i personalen att han bodde på hotellet, men brottet hann preskriberas före rättegången uppger Aftonbladet.