Affärsidkaren i Shanghai. Expressens Lars Lindström tror att det med största sannolikhet var affärsidkaren Annika Billström som sa det där om starkt kinesiskt ledarskap.
Affärsidkaren i Shanghai. Expressens Lars Lindström tror att det med största sannolikhet var affärsidkaren Annika Billström som sa det där om starkt kinesiskt ledarskap.

Tig som muren, Annika!

Publicerad
Uppdaterad
Sannolikheten är stor att det inte var politikern Annika Billström (s) som sa det där idiotiska om starkt kinesiskt ledarskap.
Det var, med större sannolikhet, affärsidkaren Annika Billström.
Stockholms finansborgarråd säger att hon är missförstådd, att hon har uttalat sig om den ekonomiska utvecklingen i Kina, inte om det politiska systemet. Oavsett om hon inte sa det hon menade eller bara menade det hon inte sa är Annika Billströms fadäs en del av det svenska Kinasyndromet. 1979 var "Kinasyndromet" en utmärkt film med Jane Fonda om haveriet i ett kärnkraftverk. Bara veckor efter biopremiären hände olyckan i Harrisburg, vilket gav alla kärnkraftsmotståndare tungt vatten på sin kvarn. I dag är Kinasyndromet en samling symptom på ett socialdemokratiskt dilemma. Göran Persson sa vid sitt första Kinabesök 1996 att det är "oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet" - och fick nästan avgå på kuppen.

Berusande tillväxt

I Göteborg har kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson (s) fått stark kritik för ett avtal med Shanghai som ska "fördjupa den gemensamma insikten och vänskapen" med Kina. En del vill tro att det är en kommunistisk ådra hos Annika Billström som får henne att säga saker som låter som aningslös beundran för en diktatur. Sannolikheten är större att det är det kapitalistiska anlaget som Annika Billström ger uttryck för. Finansborgarrådet är inbjuden av Jacob Wallenberg, som ingår i en grupp internationella rådgivare åt Shanghais borgmästare Han Zengh. Ett oräkneligt antal svenska delegationer har besökt Kina den senaste åren för att uppleva den berusande känslan av ohämmad tillväxt.

Här kan tjänas pengar

Kina är en rå enpartidiktatur, som torterar, kränker och avrättar människor, men det hindrar inte en massiv svensk näringslivsoffensiv. Här kan tjänas pengar, här finns en marknad som växer snabbare än någon annan, här måste vi vara med. Stor svensk politisk enighet råder om detta, lika stor enighet som det råder om att vi så ofta som möjligt ska påpeka att vi inte gillar att regimen avrättar folk med sjuklig effektivitet. Om vi ska kritisera tortyr och sånt före eller efter vi undertecknar affärsavtalen är dock inte reglerat i riksdagsbeslut. I dag när svenska politiker på ett märkligt sätt är både myndighetsutövare och företagsledare gäller det att hitta rätt tonfall där ute i världen. Annika Billström försökte tala med näringslivets språk, men det skar sig direkt. Det var ingen som ens märkte att hon hade mäklarkostymen på sig. Nästa gång Annika Billström kommer till Kina är det kanske bättre att tiga. Som muren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag