Tierp - Sveriges fulaste ort?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tierps nattklubb är en av byggnaderna som fotograferats till sajten detsannasverige.com.
Foto: detsannasverige.com

TIERP. Tierp är en av de fulaste orterna i Sverige. I alla fall enligt Jesper Levén och Magnus Eriksson som ligger bakom sajten detsannasverige.com.  

Sedan 2005 åker de runt i Sverige och fotar fula miljöer.

Sverige beskrivs ofta som en idyll med röda stugor och blommande ängar och är dessutom känt för att vara framstående inom teknologi och design. Den bilden stämmer inte riktigt, enligt Jesper Levén och Magnus Eriksson.

 Sedan 2005 åker de runt i Sverige och fotar mindre smickrande stadsmiljöer, bilder som sedan hamnar på hemsidan detsannasverige.com. 

 –Vi vill visa upp landet som det ser ut. Vi är inga stilpoliser, vi dömer inte. Vi har inga svar, vi ställer bara frågor, säger Magnus Eriksson.

"En grå och tråkig stad"

 I går morse framträdde duon i SVT:s Gomorron Sverige, där de avslöjade att Tierp hör till de absolut fulaste platser som de har besökt.

 –Det var någonting med Tierp, en ödslig stämning som finns på få platser.

 Det var en grå och tråkig stad, säger Magnus Eriksson.

 Inte heller Uppsala får ett odelat positivt omdöme.

 –Uppsala var ganska segregerat, på vissa ställen var det väldigt fint, på andra väldigt fult. Det var en kluven stad, men helt klart en av de fräschare.

Foto: detsannasverige.com På sina fototurer gör Magnus Eriksson och Jesper Levén bara korta nedslag på varje plats.

 –En del tror att vi letar och letar efter rätt miljöer, men vi stannar på sin höjd en timme i centrum. Vi försöker fånga miljöer och stämningar.

 Duons mål är att täcka in hela landet på sin hemsida. Hittills har de dokumenterat 89 orter, de flesta i Mellansverige. Men de gör inte allt jobb själva.

 –Vi tar gärna in bidrag från allmänheten, men bilderna får inte vara för små. Mobilkamerabilder funkar inte, säger Magnus Eriksson.

FAKTA

Detsannasverige.com

Magnus Eriksson
Ålder: 35
Bor: Umeå, uppvuxen i Skellefteå och Bergsbyn.
Yrke: Jobbar som tv-fotograf och redigerare på SVT i Umeå.

Jesper Levén
Ålder: 39
Bor: I Örebro, uppvuxen i Skinnskatteberg och Köping.
Yrke: Högstadielärare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.