Tiefensee avfärdar expertens kritik

Publicerad
Uppdaterad
Expressen gör fel i att använda begreppet "avlyssna", hävdar riksdagsledamoten Roger Tiefensee (c).
Därför skickade han ut ett svar till alla väljare som mejlat honom.
- Att använda begreppet avlyssning leder tanken fel, säger han.
Mer än sex miljoner protestmelj skickades via Expressen. se:s formulär till de riksdagsledamöter som röstade ja till nya FRA-lagen
Roger Tiefensee (c) svarade de som mejlade honom och hävdade att ett påstående inte stämmer.
Han säger att begreppet avlyssning är fel att använda.
– Trafiken kommer att passera genom ett filter och scannas av, men inte avlyssnas om det handlar om två svenska användare. Då kommer det att raderas och därmed inte avlyssnas, säger Roger Tiefensee.
Experter påstår att det är svårt att sortera ut trafiken utan att öppna den.
– Man scannar av flödet, men det är fysiskt omöjligt att öppna alla mejlen, utan det blir som en fartkamera. Att använda begreppet avlyssning leder tanken fel.
Men är det inte bara vetskapen av att sina mejl kan öppnas som inskränker på integriteten?
– Det är en avvägning. Det är klart att det här innebär en inskränkning i den personliga integriteten, men att det sedan även handlar om vår säkerhetspolitik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag